Pojavili se prvi problemi, snaha iz Makedonije ne može na popisnicu

Građani Podgorice, iz onih rejona koje su pokrivali popisivači sa kojima su “Vijesti” stupile u kontakt, odgovorili su prvog dana popisa na sva pitanja
57 pregleda 0 komentar(a)
Marija Janković, popis, Foto: Boris Pejović
Marija Janković, popis, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.04.2011. 07:53h

Građani Podgorice, iz onih rejona koje su pokrivali popisivači sa kojima su “Vijesti” stupile u kontakt, odgovorili su prvog dana popisa na sva pitanja, ne izbjegavajući identitetska koja se tiču nacionalne i etničke pripadnosti, te jezika kojim govore.

Popisivač Marija Janković, koja popisuje 77 domaćinstava u zgradi “Maše” na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, kazala je “Vijestima” da su građani koje je popisala bili “predusretljivi i jako ljubazni”.

“Mogu da zaključim da su građani već putem medija bili upoznati sa detaljima popisa, pa nije bilo nikakvih problema ni kod suštinskih, ni kod identitetskih pitanja. Građani su odgovorili na sva pitanja”, rekla je Janković “Vijestima”.

Podgoričanka koju je posjetila ekipa “Vijesti”, nakon što je Janković popisala njene članove domaćinstva, kazala je da je bila upoznata sa svim detaljima popisa putem medija, te da je znala šta se od nje očekuje.

Građani ne sumnjaju u zloupotrebe

Međutim, kako ističe, imala je specifičan slučaj zbog činjenice da joj se dio domaćinstva nalazi u inostranstvu.

"Možda i hoće biti zloupotreba, ali ja se ne plašim, pa sam bez problema rekla sve što sam imala”

Navodeći da je odgovorila na sva pitanja, ona je izrazila sumnju da, osim u statističke, rezultati popisa neće biti upotrijebljeni u neke druge svrhe.

“Možda i hoće biti zloupotreba, ali ja se ne plašim, pa sam bez problema rekla sve što sam imala”, istakla je ona, navodeći da od popisa, koji se u svim zemljama organizuje bez ikakve pompe, ne očekuje ništa sem podataka o strukturi i broju stanovnika.

Nema ulaska kad domaćin nije kući

I popisivačima Draženu Stojanoviću i Milicu Šoć sa područja Gornje Gorice građani su odgovarali na sva pitanja, bez ikakvih problema, a kako su kazali “Vijestima” nije bilo nikakvih neprijatnosti prilikom odgovora na identitetska pitanja.

”Građani su nam odgovarali na sva pitanja, a bilo je domaćinstava gdje nijesu željeli da nas puste dok ne dođe suprug, pa ćemo ta domaćinstva ponovo posjetiti”, rekao je Stojanović.

Hrvati počeli da dijele flajere

Brojni stanovnici Boke juče su ispod otirača i poštanskom sandučetu našli flajere sa parolama „Ja sam Hrvat i Hrvatica, govorim hrvatskim jezikom“ i „Izjasni se – imaš pravo“.

Anonimna organizacija u svojim flajerima poziva Hrvate, prije svega Boke, da se tako i izjasne na popisu tvrdeći da kao „Hrvati na popisu iskazuju svoj crnogorski patriotizam“, da „jedino kao Hrvati mogu biti most koji će povezivati dva naroda“, da „nikad nijesu nikoga ugrožavali“ i „posezali za tuđim“.

Pored takvih konstrukcija flajer apostrofira i istorijske ličnosti Boke Matiju Zmajevića, Marka Martinovića, Blaženog Graciju, Blaženu Ozanu, Leopolda Mandića i Perašku Gospu pozivajući Bokelje da se na popisu izjasne kao Hrvati.

Bonus video: