Pokreću postupak za ukidanje "nezakonitih odluka" o dodjeli stanova

Poslanici te partije su već podnijeli Predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o održavanju stambenih zgrada
2779 pregleda 4 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora će pokrenuti postupak za ukidanje, kako su kazali iz te partije, nezakonitih odluka o dodjeli stanova od države pod privilegovanim uslovima.

Poslanici te partije su takođe, kako ističu, već podnijeli Predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o održavanju stambenih zgrada koji, dodaju, "na mala vrata uvodi mogućnosti privilegovanja funkcionera i to uz diskriminisanje svih ostalih kategorija stanovništva".

Kako je taj predlog potpisalo pet poslanika, pojašnjavaju Demokrate, on će se morati u hitnoj proceduri razmatrati.

"Takođe, Demokratska Crna Gora pokrenuće i postupak ukidanja odluke o dodjeli stanova Purišiću i Draškoviću, kao i svima ostalim koji su nezakonito dobili stan od države pod privilegovanim uslovima", kazali su u saopštenju.

Demokrate navode da je prekršen član 7 Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera koji, ističu, nalaže da se rješavanje stambenih potreba funkcionera vrši primjenom i kriterijuma postojeće stambene situacije.

"Na taj kriterijum, nije neophodno detaljnije obrazlagati, Vlada se nije ni osvrnula. Da jeste, kako bi bilo moguće da se stambeni kredit dodijeli i licu koje već ima tri stana i tri poslovna prostora? Takođe, po istom članu, funkcioner ima pravo na rješavanje stambene potrebe pod uslovom da on ili član njegovog domaćinstva: 1) nema stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini; 2) ima stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini neodgovarajuće površine." Jasno proizilazi da Dragoljub Drašković ne potpada ni pod jednu kategoriju koja je propisana Odlukom i da je protivpravno dobio stan jer je u momentu dodjele stana već imao kuću površine 110 metara kvadratnih u Nikšiću i stana površine 52 kvadratnih metara. Takođe, i ministar Kemal Purišić dobija stan iako ima već adekvatno riješeno stambeno pitanje. On je, prethodno, imao stan površine 108 metara kvadratnih, ali i građevinsko zemljište površine 393 kvadrata i poslovni prostor površine 40 kvadratnih metara", navodi se u saopštenju.

Ovo se, kako ističu Demokrate, dešava u okolnostima kada u Crnoj Gori ima 18.425 podstanarskih domaćinstava.

"Dakle, svako deseto domaćinstvo u Crnoj Gori je podstanarsko i ova domaćinstva stambenu potrebu ne mogu riješiti u okolnosti u kojoj stan treba da plate 10 puta skuplje nego neki funkcioner. Vlast DPS-a je, definitivno, izabrala pogrešan trenutak da i kapom i šakom stambeno zbrinjava svoje funkcionere i pravosudne instance. Utoliko prije što oni od svega što rade, najbolje - stanuju. Neki u po čak četiri stana", navode Demokrate, dodajući da je svako osmo domaćinstvo u glavnom gradu podstanarsko:

"Svojevremeno je samo Miomir Mugoša, bivši gradonačelnik Podgorice, nosio nadimak "komšija svih Podgoričana", što je aluzija na broj stanova u čijem je posjedu, a danas vidimo da je takvih komšija po Podgorici i Crnoj Gori mnogo više. Istovremeno, samo u Podgorici je svako osmo domaćinstvo podstanarsko. Koliko je tek podstanara među penzionerskom populacijom? Samo na Cetinju, na primjer, ima 300 penzionera koji žive kao podstanari".

Zanimljivo bi, smatraju, bilo sprovesti anketu među podstanarskim domaćinstvima, pa vidjeti kako oni gledaju na "činjenicu da za isti novac za koji bi oni mogli kupiti jedan stan neki funkcioner može kupiti deset."

"Ili kako majke kojima su ukinute naknade za troje i više djece gledaju na činjenicu da su stanovima čašćeni i onaj koji im je naknade smanjio i onaj koji ih im je, na kraju, i potpuno ukinuo. Nekad je postojao princip: 'Imaš kuću, vrati stan', a sada je očito na snazi: 'Imaš tri stana, uzmi još koji'," zaključuju Demokrate.

Bonus video: