Pokret za neutralnost o aferi "Depeša": Gospodo, vrijeme curenja je počelo

Iz ove NVO su kazali su da je Lukšić u svojoj prvoj izjavi - pet dana nakon izbijanja afere, što kako ističu dovoljno govori o panici na dvoru, neuspješno pokušao da minimalizuje njen efekat
141 pregleda 27 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.04.2015. 14:32h

Tokom Premijreskog sata predsjednik crnogorske Vlade je nakon postavljenog pitanja o procurjelim depešama iako najodgovorniji u hijerarhiji, pobjegao je od odgovornosti i na do sada neviđen način sve prebacio na ministra vanjskih poslova Igora Lukšića, saopšteno je iz NVO Pokret za neutralnost.

"Taj gest na najbolji mogući način pokazuje strah premijera Đukanovića zbog posljedica koji će afera "Depeša" imati na vladajuću garnituru i njega lično, imajući u vidu da su se ovom aferom koja uveliko teče, osim kao manipulanti i prevaranti u očima domaće javnosti pokazali i kao nesposobni, nekredibilni i nestručni u očima njihovih, kako oni vole da kažu - "partnera". Uz to, veoma indikativno, Đukanović ni u jednoj jedinoj riječi, nije demantovao procurjelo istraživanje javnog mnjenja koje je uradila agencija IPSOS, kada je javnost vidjela da je njegov kabinet falsifikovao istraživanje javnog mnjenja za potrebe NATO kampanje i smanjilo procenat protivnika NATO integracija za 11 odsto", navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost.

Iz ove NVO su dodali da je Lukšić u svojoj prvoj izjavi - pet dana nakon izbijanja afere, što kako ističu dovoljno govori o panici na dvoru, neuspješno pokušao da minimalizuje njen efekat, ističući kako nema ništa spektakularno u onom što su mediji prenosili i kako se to sve već ranije moglo čuti.

"Da je riječ o bilo kakvom pogrešnom tumačenju, kako navodi Lukšić, potpuna je besmislica: depeše su autentično prenesene u svim medijima, čak i brojevi kojima su zavedene. Štaviše, djelo su ruku amabasadora koji rade u službi samog ministra Lukšića. Za ozbiljnu državu, a to Crna Gora nije, Lukšić bi zbog veleizdajničkih dogovora sa stranim delegacijama i multinacionalnim kompanijama već bio pred tužiocem", rekli su iz Pokreta za neutralnost.

Oni tvde da iako Lukšić želi da prikaže da sistem nije uzdrman, najbolji demanti toga dolazi od njega samog i njegovih partijskih kolega.

"Pozvali su sve bezbjednosne službe da istraže curenje informacija i najavili hitan sastanak. Pitamo se otkud Lukšiću tolika smjelost da bilo koga poziva da bilo šta istražuje. Potpuno je nevažno ko je proslijedio podatke, već je od esencijalne važnosti šta u dokumentima piše. Na koncu, i nacionalnom koordinatoru za NATO Vesku Garčeviću je takođe "procurilo". Nastavak afere pokazuje kako se nacionalni koordinator za NATO zapravo pretvorio u partijskog koordinatora", istakli su iz ove NVO.

Po njihovim riječima, za Garčevića problem NATO-a više nije problem nacije, već partije.

"Ovakvo stanje Garčevića potpuno ofira i pokazuje neozbiljnost njegove uloge u cijeloj predstavi. Stoga, džaba nas je u svom cirkusantskom nastupu, u emisiji U Centar, Garčević ubjeđivao kako informacije iznesene aferom "Depeša" nemaju klasifikaciju strogo povjerljivih dokumenata. Odmah ga je demantovao ministar Lukšić, podigavši cjelokupni bezbjednosi sektor na noge", kazali su iz Pokreta.

Pokret za neutralnost će ovih dana predati tužbu protiv Lukšića zbog kako navode "denunciranja" - snažno ohrabruje Đukanovića, Lukšića, Garčevića i ekipu NATO propagandista da samo nastave ovako jer je to, izgleda, najbolji garant da nikada nećemo ući u NATO savez.

"Gospodo, vrijeme curenja je počelo", zaključili su iz Pokreta.

Bonus video: