Polemika partijskih drugova: Damjanović i Kaluđerović na različitim stranama

On je objasnio da ta norma predstavlja „nešto što su zahtjevi Meksičke i Lima deklaracije”, standard u okruženju
0 komentar(a)
SNP, poslanici SNP, Damjanović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
SNP, poslanici SNP, Damjanović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.11.2011. 08:43h

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović i poslanik te partije Velizar Kaluđerović polemisali su na sjednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja.

Povod je bila izmjena Zakona o državnoj revizorskoj instituciji, koja je suštinski predviđala da DRI ima finansijsku autonomiju u odnosu na Vladu. Predlagač je bio Damjanović, ali je Kaluđerović smatrao da je riječ o neustavnoj normi.

„Predlog zakona je jednoglasno podržao Odbor za ekonomiju i budžet. Obezbijeđena je finansijska autonomija institucije na način da predlog budžeta, koji DRI dostavlja odboru, a odbor ga razmotri i nakon eventualnih izmjena utvrdi, postaje po automatizmu sastavni dio predloga Vlade i kao takav ide ka parlamentu, što znači da Vlada ne bi imala mogućnost da u toj fazi interveniše na taj predlog“, kazao je Damjanović.

On je objasnio da ta norma predstavlja „nešto što su zahtjevi Meksičke i Lima deklaracije”, standard u okruženju i da ima zeleno svjetlo Direktorata za budžet Evropske komisije.

Kaluđerović: Samo Vlada predlaže budžet

Kaluđerović je odgovorio da se „ne može dirati u nadležnost Vlade koja predlaže budžet“: „Vjerujem da nijednom članu odbora nije sporna suština da treba maksimalno uvažiti ustavnu poziciju DRI i poziciju parlamenta, jedino je dilema koja je prisutna da li se ovakvom formulacijom dotiče ustavna nadležnost vlade“.

Ističući da ne želi da bude advokat Vlade, jer to nikada nije bio, Damjanović je ponovio svoj stav da norma nije neustavna.

„Koliko ja znam i poznajem ustavne norme niko nije ovlašćen da predloži budžet sem Vlade. Samo ona može da predloži budžet“, rekao je Kaluđerović.

Bonus video: