Političari osudili šovinistički grafit: Policija da nađe počinioca

Osudu ispisivanja grafita i očekivanje da će nadleni pronaći počinioca izrazio je i nosilac liste Liberalno-građanske inicijative Vatroslav Belan
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2012. 14:59h

Najveći dio aktera političke scene Tivta osudio je ispisivanje grafita šovinističke sadržine koji je prije par dana osvanuo na fasadi zgrade OŠ "Drago Milović" u tom gradu.

Nepoznate osobe su na fasadi škole, u blizini jednog od reklamnih bilborda na kojima se propagiraju poruke političke stranke Hrvata – HGI, napisali grafit „Oj, ustaše neka, neka duboka vas jama čeka“.

Na to je prva ukazala HGI i oštro protestovala, da bi se nakon toga osudama pridružila i većina ostalih aktera političke scene Tivta, dodatne zagrijane ovih dana kampanjom za lokjalne izbore 7.aprila.

Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš (DPS), tako je osudio ispisivanje šovinističke parole na zidu Osnovne škole „Drago Milović“, i izrazio uvjerenje da „pojedinačni ispadi neće i ne mogu poremetiti tradicionalno dobre međunacionalne i međuvjerske odnose u Tivtu”.

„Izražavam najoštriju osudu, ogorčenje i žaljenje zbog šovinističke poruke na zidu naše škole. Od policije očekujem brzu i efikasnu istragu, a od rukovodstva škole da preduzme odgovarajuće mjere i pomogne u otkrivanju počinioca, ali i da preduzme sve mjere da se ovakve stvari više ne ponove", istakao je Kankaraš.

Belan: Tivat nije takav

Osudu ispisivanja grafita i očekivanje da će nadleni pronaći počinioca izrazio je i nosilac liste Liberalno-građanske inicijative Vatroslav Belan.

„Ne možemo da vjerujemo da se tako nešto dešava u 2012. godini, a pogotovo da se za to koristi zid obrazovne ustavnove, koja treba da šalje neke sasvim druge poruke. Grafit ne oslikava Tivat, naš grad nije takva sredina, a mi ćemo se kao građanska opcija, kao što smo činili i do sada, uvijek boriti protiv svih netrpeljivosti, od političkih, nacionalnih, vjerskih, polnih...“, podvukao je Belan.

Osudu ispisivanja grafita i očekivanje da će nadleni pronaći počinioca izrazio je i nosilac liste Liberalno-građanske inicijative Vatroslav Belan.

„Poruke mržnje koje su se pojavile na zidu osnovne škole podsjećaju na vrijeme za koje smo mislili da je davno za nama. Aveti 90- tih pokazuju da se borba za civilizovan odnos prema svima i toleranciju ne dobija već vodi. Sigurni smo, međutim, u jedno: oni koji nijesu uspjeli narušiti međiunacionalni mir i skladne odnose prije dvije decenije, još manje šanse imaju danas. Garancija za to smo mi, građani Tivta, koji nikad nećemo dijeliti njihove „vrijednosti“- kazao je sekretar tivatskog SDP- a Vojislav Kaluđerović.

„NS najoštrije i sa gnušanjem osuđuje ispisivanje grafita šovinističke sadržine na školskoj zgradi. Apelujemo, da predizborna kampanja bude zdravo takmičenje ideja i programa, bez širenja mržnje i prizivanja sukoba. Nažalost imamo iskustvo da se tekstopisci opasnih poruka, nikada ne pronađu, pa pozivamo nadležne organe, u prvom redu policiju da nas ovog puta demantuju", saopštio je nosilac liste NS Lazar Grbović.

Galerija

Bonus video: