Političke igre poreskim dugom

Reis Rifat Fejzić nije želio da komentariše navode DF-a da duguju više od Mitropolije crnogorsko-primorske
8649 pregleda 38 komentar(a)
“Direktor Poreske uprave zloupotrijebljen”: Mugoša, Foto: Zoran Đurić
“Direktor Poreske uprave zloupotrijebljen”: Mugoša, Foto: Zoran Đurić

Reis Rifat Fejzić juče nije želio da komentariše navode Demokratskog fronta da državi duguju za poreze više od Mitropolije crnogorsko-primorske, za koju je Poreska uprava objavila da je veliki poreski dužnik.

Reis je u telefonskom razgovoru kazao da “nije u državi”. Islamska zajednica nije odgovorila ni na ranije poslata pitanja da li imaju poreski dug i kako uplaćuju poreze sveštenim licima.

DF juče je saopštio da Mešihat Islamske zajednice za poreze duguje više nego MCP, odnosno 418.504 eura plus kamatu od 269.180 eura.

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević rekao je da je to politički dokaz da je direktor Poreske uprave zloupotrijebljen u progonu SPC u Crnoj Gori. “Pozivamo premijera Duška Markovića da se ne igra sa ovako važnim stvarima i da taj metod diskriminacije, pritisaka koji je isključivo orjentisan ka SPC prekine i da se vrati onome što EU zove inkluzivni dijalog. Zajedno treba da dogovorimo koji je poreski iznos i kako da vjerske zajednice i crkve taj iznos plate”, rekao je Medojević na konferenciji za novinare.

Iz Kotorske biskupije “Vijestima” su rekli da redovno (kvartalno) uplaćuju doprinose i poreze za sveštenike, a za zaposlene mjesečno. “Biskupija nema poreskog duga”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Direktor PU Miomir M. Mugoša ranije je kazao da je poreski dug za 38 sveštenika Mitropolije, koji su bili prijavljeni do 2010. premašio 300.000 eura. On je dodao i da MCP ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro-računa u poslovnim bankama preko kojih je u prethodnih nekoliko godina prometovano više desetina miliona eura. Iz PU su kazali da je ta vjerska organizacija za devet godina (od 2011. do 2019) izvršila uplate za dva sveštenika koji su stekli uslov za odlazak u penziju putem individualnih računa, a ne preko računa Mitropolije.

Time je, kako su kazali iz PU, prekršen Zakon o objedinjenoj registraciji i naplati, a poređenja radi, Mešihat Islamske zajednice za isti period je prijavio na osiguranje 123 vjerska službenika.

Iz PU su naglasili da aktivnost povećanja stepena poreske discipline nije usmjerena samo na Mitropoliju, iako je kod MCP utvrđen najniži stepen poštovanja poreskih propisa, već i na sve ostale zajednice koje imaju neizmirene obaveze prema državi.

PU nije odgovorila na ranije poslata pitanja “Vijesti” koliko puta su kontrolisali vjerske zajednice u posljednjih deset godina.

Bonus video: