Pomoćnici ministra zarađuju kao da igraju u Bundes ligi

Pomoćnici ministara ekonomije, finansija i održivog razvoja i turizma su imali veće mjesečne prihode, nego što je plata ministra ili poslanika
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 07:29h

Poslanik PzP-a Koča Pavlović kazao je da je koruptivni sistem u Vladi Crne Gore identičan sistemu po kome funkcioniše svaki veći podgorički kafić ili restoran, gdje konobari primaju male plate, ali „žive“ od bakšiša i povremenog zakidanja mušterija, “pa im zbir plate i bakšiša formalno nadmašuje platu menadžera lokala”.

On je, komentarišući to što su pomoćnici ministara ekonomije, finansija i održivog razvoja i turizma Zoran Perišić, Bojana Bošković i Marko Čanović u prošloj godini imali veće mjesečne prihode, nego što je plata ministra ili poslanika, kazao da svoje bakšiše “ministrovi 'konobari' dobijaju u vidu nadoknada za rad u raznim komisijama, stalnim radnim tijelima Vlade i takozvanim kolegijumima”.

“Menadžeri lokala se svako malo ugrade u nabavke, oni tako materijalizuju svoju nadređenu poziciju i očuvaju hijerarhiju unutar firme. Po istom tom kafanskom principu funkcioniše i naša vlada. Ministri su u ulozi menadžera kafane, a njihovi pomoćnici i savjetnici su poput konobara”, rekao je Pavlović “Vijestima”.

Kafansko pravilo

Navodeći da ministri praktikuju jednokratne ugradnje većega obima, “koje se po pravilu dešavaju u privatizacijama, javnim nabavkama i bankarskim aranžmanima”, Pavlović je rekao da ministarske ugradnje obezbjeđuju harmoniju unutar ministarstava, “jer harmonične atmosfere sigurno ne bi bilo ako bi pomoćnici i savjetnici ministara zaista zarađivali više od svoga šefa”.

Što se menadžer lokala 'masnije' ugrađuje u nabavke, to on pokazuje veću toleranciju prema konobarima.

On smatra da bi ukidanje pomoćničkih i savjetničkih “bakšiša“ otvorilo put ka otkrivanju i kažnjavanju milionskih ministarskih ugrađivanja.

“To bi bio konkretni korak na planu borbe protiv korupcije, i patriotski čin brige za budžet ove pokradene i raskubene države”, zaključio je Pavlović.

Rodbinsko-partijske veze

Poslanik SNP-a Milan Knežević rekao je da bi, ako bi se godišnjim prihodima pomoćnika dodalo korišćenje službenih vozila, troškovi reprezentacija, dnevnice za službena putovanja, razne komisije i potkomisije, ispalo “kao da igraju u Bundes ligi”.

“Posebno zabrinjava što je većina tih kadrova došla na funkciju zahvaljujući rodbinsko-partijskim kalkulacijama, a ne stručnim referencama, dok na Birou rada oko 5.000 visokoškolaca čeka da odradi pripravnički”, rekao je “Vijestima” Knežević.

On je rekao da pomoćnici, ako bi se uzela u obzir učinkovitost resora koju pokrivaju, ne bi zaradili ni za mjesečnu kartu.

“U trenutku kad očekujemo rebalans, nova zaduživanja zbog pogrešne ekonomske politike Vlade, djeluje groteskno da postoji čitava armija vladinih funkcionera koji na grbači crnogorske sirotinje žive svoj holivudski san”, ocijenio je Knežević, navodeći da premijer Igor Lukšić, iako funkcionalno stoji iznad njih, “ne zna koliko koje ministarstvo ima zamjenika”.

Vukčević: To je sistemska greška

Zoran Vukčević (DPS) rekao je “Vijestima” da činjenica što pomoćnici ministara mjesečno zarađuju više od njihovih nadređenih i poslanika predstavlja “sistemsku grešku”.

“Smatram da to nije dobro i da je to rezultat odluke da ministri i poslanici ne mogu da budu članovi radnih tijela, pa sada pomoćnici imaju veća primanja od njihovih starješina”, objasnio je Vukčević.

Poslanik SDP-a Damir Šehović nije želio da komentariše to što su pojedini pomoćnici ministara u prošloj godini imali veće prihode nego što su imali poslanici ili premijer.

“Oni odrađuju svoj posao kako treba, a da ja komentarišem bilo čija primanja, to zaista ne bih radio”, rekao je kratko Šehović.

Galerija

Bonus video: