Slučaj "Državni udar": Pompeo povukao izjavu Stejt dipartmenta?

Forin polisi navodi da je nedugo nakon što je objavljena, izjava povučena i uklonjena sa sajta Stejt dipartmenta
16005 pregleda 27 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2019. 13:29h

Američki državni sekretar Majk Pompeo povukao je izjavu koju je Stejt dipartment dao povodom presude o slučaju u Crnoj Gori poznatom kao "Državni udar", piše američki magazin Forin polisi, pozivajući se na tvrdnje bivšeg američkog zvaničnika upoznatog sa događajem.

On tvrdi da je Pompeo to uradio zato što želi da "omekša" ratobornu retoriku s Moskvom uoči posjete Rusiji.

Forin polisi piše da je Pompeov kabinet naložio da se izjava povuče, ali je birokratija već bila pokrenuta.

Forin polisi navodi i da je nedugo nakon što je objavljena, izjava povučena i uklonjena sa sajta Stejt dipartmenta.

U spornoj izjavi je pisalo da je sudska presuda u Crnoj Gori, kojom su dva ruska oficira pripadnika GRU osuđena za pokušaj terorizma, jasna pobjeda vladavine zakona nad ogoljenim ruskim pokušajem da se potkopa suverenitet nezavisne evropske države.

“Od osuđenog pokušaja državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori koji je podržavala Rusija, Crna Gora je preduzela veoma važne korake prema integraciji u transatlantsku porodicu, a najznačajnije od toga je priključivanje NATO-u u junu 2017. godine. Sjedinjene Države su ponosne što Crnu Goru mogu smatrati saveznikom i nastaviće podržavati ovu zemlju u svojim naporima na jačanju vladavine prava, zaštiti slobode medija i unaprjeđivanju drugih reformi potrebnih za pristupanje Evropskoj uniji”, saopštila je tada portparolka Stejt dipartmenta Morgan Ortagus.

Podgorički Viši sud osudio je u srijedu 9. maja Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao "Državni udar".

Rus Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a takođe Rus, Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela.

Bonus video: