Popis će sprovoditi mahom aktivisti DPS-a, nezaposlene niko neće

Nije insistirano na preporukama da prednost imaju nezaposleni. Sve je ostavljeno na savjest lokalnoj upravi i političkom dogovoru
0 komentar(a)
spisak popisivača, Foto: Zoran Đurić
spisak popisivača, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.03.2011. 08:05h

Iako javno pričaju da popis stanovništva treba da bude statističko pitanje, političke partije, na čelu sa DPS-om, među popisivače su ubacile svoje članove i aktiviste, dok su građani sa Biroa za zapošljavanje koji nijesu “lojalni”, ostali bez prilike da zarade nekoliko stotina eura u prvih 15 dana aprila.

Opštinske popisne komisije, koje čine gradonačelnici i partijski funckioneri DPS-a, SNP-a i Nove, juče su izabrale popisivače i instruktore po partijskoj mjeri, prethodno se dogovarajući da kvota zastupljenosti bude približno srazmjerna rezultatima na izborima.

U Nikšiću je partijski ključ primijenjen i na instruktorski tim, sa odnosom 33 (DPS-SDP) : 8 (SNP) : 4 (Nova), a u istom odnosu i na 389 popisivača, čiji spisak je juče istaknut na opštinskoj oglasnoj tabli.

Nezaposleni Dragomir Radojević kaže da su od četiri nezaposlena brata on i još jedan konkurisali i da nijesu primljeni

Milutin Cicmil iz popisne komisije u Plužinama rekao je “Vijestima” da su među pet instruktora i 40 popisivača više od polovine lica sa biroa rada, dok Radojica Čvorović, iz Komisije u Šavniku, tvrdi da su većina angažovanih nezaposleni.

Na Žabljaku je spisak od 51 popisivača i tri rezerve izazvao nezadovoljstvo pojedinaca kojih nije bilo na spisku. Njima su bili zbunjujući kriterijumi za odabir popisivača.

Boban Gluščević, profesor sociologije pred kojim je još jedan ispit do zvanja magistranta, nakon što se uvjerio da njegovog imena nema na spisku, kaže da se "očigledno sprovodi haranga na ljude koji ne žele da vrše pritisak i koji neće da mole”.

Nezaposleni Dragomir Radojević kaže da su od četiri nezaposlena brata on i još jedan konkurisali i da nijesu primljeni.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: