Popis stanovništva kroji partijske programe

Da većina partija ozbiljno shvata popis, potvrđuje sve žešća nacionalna retorika sa obije strane
61 pregleda 0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2011. 20:38h

Rezultati popisa stanovništva mogli bi uticati na rejting političkih partija, zbog čega će političari pokušati da nacionalnom retorikom utiču na konačne rezultate izjašnjavanja građana i tako zadrže svoje ili umanje biračko tijelo političkih protivnika.

To je u neformalnim razgovorima “Vijestima” potvrdilo više istaknutih funkcionera vlasti i opozicije, ističući da će od popisa zavisiti dalje ponašanje većine stranaka u Crnoj Gori.

Na osnovu statističkih podataka sa popisa, kako tvrde sagovornici “Vijesti”, partije će analizirati biračke resurse i na osnovu toga kreirati dalju stranačku politiku.

Iako se partije sve više medijski angažuju u kampanji, potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder smatra da izjašnjavanje građana neće uticati na politički rejting partija. On tvrdi da se to nije desilo ni 2003. godine, kada je u Crnoj Gori izbrojano 43 odsto Crnogoraca i 32 odsto Srba.

Opadanje broja Srba u Crnoj Gori bio alarm za većinu opozicionih partija i povod da razmisle o preispitivanju izražene nacionalne politike. Rast broja Crnogoraca, s druge strane, dao bi vladajućim partijama alibi za intenzivniju promociju tog naroda kao većinskog

Da većina partija ozbiljno shvata popis, potvrđuje sve žešća nacionalna retorika sa obije strane. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” konačni rezultati popisa značajno bi mogli uticati na dalja politička kretanja u nekim partijama.

Tako bi opadanje broja Srba u Crnoj Gori bio alarm za većinu opozicionih partija i povod da razmisle o preispitivanju izražene nacionalne politike. S obzirom na to da su izborni rezultati pokazali da Srbi većinom glasaju za opoziciju, sagovornici “Vijesti” tvrde da će većina partija dati sve od sebe da se to glasačko tijelo ne smanji.

Rast broja Crnogoraca, s druge strane, dao bi vladajućim partijama alibi za intenzivniju promociju tog naroda kao većinskog i pokazao da je DPS značajnije ušao u biračko tijelo opozicije.

Drugačije rezultate popisa, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, značajan dio vlasti doživio bi kao neuspjeh promocije crnogorske ideje.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: