Popović: Crni fondovi su najveća prijetnja domovini

Kad bi čelnici DPS-a i SDT-a, kao Knežević, odlučili da progovore, priznali bi da su, bez izuzetka, svi izborni procesi u Crnoj Gori pokradeni, ocjenjuje potpredsjednica Demokrata
993 pregleda 2 komentar(a)
Popović, Foto: Demokrate
Popović, Foto: Demokrate

Odluka Duška Kneževića da progovori o svojim odnosima sa funkcionerima DPS-a i finansiranju te partije, osim što je probudila javno mnjenje, otvorila je i pitanje koje je dosad gurano pod tepih i rijetko kad izlazilo ispod njega: „Zašto ćute DPS i SDT", kazala je poslanica i potpredsjednica Demokrata, Zdenka Popović.

Svetozar Marović je, podsjeća ona, svojevremeno napisao "svojevrsni manifest ćutanja".

"Onaj koji je napisao i program DPS-a i dao ime ovoj partiji, u svojevrsnom aneksu programa DPS-a, tada ovako pisaše: „Ćutim, zbog mojih prijatelja, ćutim zbog partije koju sam stvarao, ćutim da njima u pritvoru ne bude nešto gore, zbog moje pogrešne misli ili osjećanja. Ćutim, jer više ne znam šta da kažem ni šta da učinim“. Da li su u ovoj ispovijesti Svetozara Marovića sadržani razlozi zbog kojih danas ćute i u DPS-u i u SDT-u? Da li su funkcioneri DPS-a, uzeli zavjet ćutanja, poznat u religijskim, ali i onim, njima bližim i poznatijim, mafijaškim krugovima?

Kako je kazala, nije teško pretpostaviti šta bi ćelnici DPS-a i SDT-a imali da kažu "kad bi, kao Knežević, odlučili da progovore".

"Postoji poučna priča o tome kako je monasima koji su uzimali zavjet ćutanja na svakih deset godina bilo dozvoljeno da izgovore po tačno dvije riječi. Jedan od njih je, nakon prvih deset godina rekao: „Tvrd krevet“, nakon drugih deset godina izgovorio je „Neukusna hrana“, a nakon trećih deset godina: „Ja odustajem!“ A znalo se i zašto je odustao – zato što je stalno imao neke prigovore. Sa druge strane, nije teško pretpostaviti šta bi čelnici DPS-a i SDT-a imali da kažu kad bi, kao Knežević, odlučili da progovore: priznali bi da su, bez izuzetka, svi izborni procesi u Crnoj Gori pokradeni i da Crna Gora nikada, uistinu, nije doživjela višestranački sistem", ističe Popović.

Priznali bi i, dodaje ona, da se DPS "finansira iz crnih vreća i crnih fondova".

"Priznali bi, konačno, da je odluka Demokrata da bojkotuje planove o fer izborima onih koji kradu na izborima i finansiraju se iz crnih fondova jedina razumna odluka koja se mogla donijeti. Svima bi, takođe, bilo jasno da svako onaj ko bi bio spreman da sa DPS-om pravi dilove i dogovara “unapređenje ambijenta” ne može biti ništa drugo do pomagač i „držač lopovske“ licima sa crnim vrećama i crnim čarapama na glavi", kazala je Popović.

Poručuje da će Demokrate zbog toga uporno insistirati na dobijanju odgovora na pitanje zašto nije formiran predmet u ovom slučaju, "ako je Specijalno državno tuzilaštvo ovo sve znalo".

"U slučaju da jeste, javnosti ostaje da zaključuje, kao i mnogo puta do sada, da su i ključne institucije pravosuđa zarobljene i da im se diriguje iz centrale vladajuće partije. Crni fondovi, crne vreće, nerasvijetljena ubistva i pokušaji ubistava, ekonomska pohara, jesu najveća prijetnja našoj domovini jer urušavaju sistem u potpunosti. To su neprijatelji Crne Gore i njene mladosti. Međutim, nikada ne treba izgubiti nadu da će svi oni koji ćute o kriminalnim radnjama DPS-a na kraju odustati, makar morali da čekamo da sami ustanove kako su u Spužu tvrdi kreveti i neukusna hrana", zaključuje Popović.

Bonus video: