Popović Miliću, Vujanoviću i Frontu: Prestanite sa pričama o skraćenju himne

Popović je rekao da Ustav garantuje opstanak simbola u dijelu kakvi su sada, jer je “gotovo nemoguća misija promijeniti Ustav”
55 pregleda 27 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Savo Prelević
Andrija Popović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.11.2012. 15:15h

Lider Liberalne partije Andrija Popović apelovao je na funkcionera Demokratskog fronta (DF), predsjednika SNP Srđana Milića, ali i na predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da prestanu sa pričama oko skraćenja himne i izmjena simbola, jer je takvo ponašanje, kako je ocijenio, prevršilo svaku mjeru.

On je, najavljujući da će inicirati izmjene i dopune Poslovnika o radu, koje bi podrazumijevale intoniranje himne ne samo na konstitutivnoj, već i na početku sjednica proljećnjeg i jesenjeg zasjedanja, rekao da je juče u parlamentu, prilikom sviranja državne pjesme, “izbjegnut skandal” zbog čega su, kako je rekao, zaslužni predsjedavajuća Jelisava Kalezić, te dio opozicije.

“Liberalna partija iniciraće izmjene i dopune Poslovnika u dijelu uvrštenja himne u obavezno intoniranje na početku konstitutivne sjednice, ali i na početku proljećnog i jesenjeg zasjedanja. Izbjegli smo skandal zahvaljujući razumijevanju gospođe Kalezić i većeg dijela opozicije. To se više ne smije ponoviti”, upozorio je Popović.

Navodeći da za takvu inicijativu očekuje podršku koalicionih partnera, Popović je rekao da Ustav garantuje opstanak simbola u dijelu kakvi su sada, jer je “gotovo nemoguća misija promijeniti Ustav”.

“Izmjene može pokrenuti predsjednik, Vlada ili najmanje 25 poslanika. Zatim je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, a treći korak koji bi trebalo napraviti je da tri petine od ukupnog broja birača u Crnoj Gori mora da se izjasni za to, odnosno 312.000 ljudi. Zato apelujem na Mandića, Milića, čak i Vujanovića da prestanu sa tim pričama, jer znam da to služi za homogenizaciju njihovog biračkog tijela, ali to je više prevršilo svaku mjeru”, kazao je Popović.

On je uvjeren i da njegova inicijativa neće produbiti podjele u Crnoj Gori, jer je riječ o predlogu da se himna intonira u svečanim trenucima.

“Možda će biti bolno za dio javnosti, ali bolno je kad vidimo šta se dešava na utakmicama. To je proces sazrijevanja”, rekao je Popović, navodeći da su posljednje dvije strofe himne ujedno i najljepše.

Bonus video: