Popović sad sve oprostio SDP-u, Filipović se povlači

Sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će biti konstatovana ostavka dosadašnjeg gradonačelnika Lazara Rađenovića i biti izabran Popović zakazana je za sjutra
123 pregleda 33 komentar(a)
Srđa Popović, Foto: Vesko Belojević
Srđa Popović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.08.2015. 06:13h

Budvanski DPS-a sinoć je predložio predsjednika Opštinskog odbora i poslanika Srđu Popovića za novog gradonačelnika.

Sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će biti konstatovana ostavka dosadašnjeg gradonačelnika Lazara Rađenovića i biti izabran Popović zakazana je za sjutra.

Ranije juče održan je sastanak lokalnih čelnika DPS-a i SDP-a, koji je incirao Popović, a na kome se raspravljalo o daljoj saradnji ove dvije partije, čiji su odnosi posljednjih godinu i po dana zahladnjeli.

Izvjesno je da nakon današnjeg sastanka do raspada ove dugogodišnje koalicije neće doći, iako se dio budvanskog SDP-a zalagao za izbore i protivio nastavku saradnje sa većim partnerom koga iz godine u godinu potresaju afere.

Prema nezvaničnim informacjama, potpredsjednik Opštine Ljubo Flipović(SDP) juče je na sastanku dvije partije i rekao da smatra da su Budvi potrebni novi izbori, te da su se odbornica Nataša Leković i on zalagali za to Predsjedništvu budvanskog SDP-a. Filipović, takođe, ne planira da ostane na mjestu potpredsjednika Opštine.

Uz podsjećanje da je upravo Popović prije desetak dana najavio preispitivanje koalicije sa SDP-om, lider budvaskih socijaldemokata Mihailo Đurović je kazao da su se, razmišljajući o novonastaloj situaciji, odredili prema profilu kandidata za gradonačelnika koji bi mogao da dobije podršku za naredni desetomjesečni, maksimum dvanaestomjesečni period.

“Na ovom sastanku složili smo se da situacija u Opštini nije dobra, da je neophodno posvetiti punu pažnju izvršavanju poslova lokalne samouprave i da je neophodno da taj budući predsjednik Opštine, ukoliko zajedno budemo sarađivali, bude maksimalno posvećen saniranju nagomilanih problema i pokušaju izvođenja Opštine Budva iz krize u narednom periodu. Nismo izašli sa konkretnim zaključkom sa ovog sastanka jer je neophodno da ovaj predlog razmotre i naši partijski organi”, rekao je Đurović.

Iako se ranie zalagao za raskid koalicije sa SDP-om, Popović je kazao da su “velike šanse” da koalicija nastavi zajedno da funkcioniše, te da “u stvari, niko danas nije ni spominjao raskid koalicije".

"Mi smo na dnevnom redu imali jedu tačku- funkcionisanju koalicije u novonastaloj situaciji. Opština se nalazi u situaciji kakvoj jeste, predsjednik Opštine je podnio neopozivu ostavku i više smo raspravljali kako prevazići ovu krizu i o izboru novog kandidata za gradonačelnika. Konstatovali smo da koaliciona saradnja mora biti na višem nivou, da je možda više bilo problema u samoj komunikaciji između članica koalicionog sporazuma, nego nepoštovanje koalicionog sporazuma. Neke stvari smo definisali, mislim da smo imali konstruktivni razgovor”, rekao je Popović, i dodao da je ubijeđen da će ga SDP podržati za gradnačelnika.

Sastanku su, osim Povića, Đurovića i Filipovića, pisustvovali šef lokalnog parlamenta Boro Lazović i direktor Komunalnog preduzeća Đorđe Medin ispred DPS, dok je u delegaciji SDP-a bla i direktorka "Mediteran reklama" Ljubica Strugar Kovačević.

Bonus video: