Popoviće od vjetrenjača sljedovalo 4.800.000 eura?

Bivšem sindikalnom lideru i kćerki trebalo da se isplati novac zbog ugovaranja posla
290 pregleda 0 komentar(a)
vjetrenjače, Foto: Shutterstock
vjetrenjače, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2017. 20:04h

Bivšem sindikalnom lideru i sadašnjem direktoru Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) Danilu Popoviću navodno je trebalo da bude isplaćeno četiri miliona eura za potrebe ugovaranja posla izgradnje vjetroelektrana na brdu Možura, između Bara i Ulcinja.

Njegovoj kćerki Mileni Popović trebalo je u tom poslu, navodno, da bude isplaćeno oko 800.000 eura.

To se može zaključiti iz šematskog prikaza raspodjele deset miliona eura, koje je španska kompanija „Fersa Energias Renovables“, navodno, trebalo da isplati za poslove ugovaranja, posredovanja i lobiranja u izgradnji vjetroelektrana. Radi se o poslu koji je u julu 2010. godine Vlada Crne Gore ugovorila sa kompanijom “Fersa”.

Iako je posao ugovoren, vjetroelektrane na Možuri do danas nijesu izgrađene.

Šema isplate, u koju je imao uvid Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), dostavljena je kao dokaz podgoričkom Osnovnom sudu, pred kojim se vodi spor za navodnu poslovnu prevaru.

Šema isplate, u koju je imao uvid CIN, dostavljena je kao dokaz podgoričkom Osnovnom sudu, pred kojim se vodi spor

Popovići su ranije demantovali da je bilo korupcije u poslu gradnje vjetroelektrana na Možuri.

“To je sve podmetanje kukavičjeg jajeta”, rekao je Popović tada za CIN-CG.

Njegova kćerka je izjavila da je projekat propala investicija sa stanovišta kompanije “Fersa”, jer je bio godinama u stagnaciji zbog obostranog nerazumijevanja između investitora i nadležnog ministarstva.

“Da je bilo koruptivnih radnji vjerovatno bi se bolje razumjeli i projekat bi bio realizovan”, kazala je tada Popović.

U aktu sa šematskim prikazom fizičkih lica i procentima isplate za potrebe ugovaranja posla izgradnje vjetroelektrana, koji je dostavljen sudu, navodi se i da je "Fersa" bivšem predsjedniku te firme Jose Maria Roger Ezpeletu trebalo da isplati dva miliona eura.

Punomoćnica „Ferse“, advokatica Milica Savić nije željela da odgovori na pitanje CIN-CG kako objašnjava da je španska firma svom tadašnjem predsjedniku trebalo navodno da isplati toliki novac.

Ona nije odgovorila ni na pitanje da li „Fersa“, u svojoj finansijskoj dokumentaciji, ima evidenciju o isplatam na račun tadašnjeg predsjednika, kao i na račune firmi „Real Wind S.L.“, “BWP Montenegro” i “BWP Europe Consulting S.L.“ i koliko je novca isplaćeno svakom od njih pojedinačno.

Po toj šemi po 800.000 eura je trebalo isplatiti i posredniku iz „BWP Europe Consalting“ i osnivaču „BWP Montenegro“ Alexu Requesens Palleroli i izvjesnom Marcu, kao i Crnogorcu Vladimiru Popoviću i Špancu Carles Collu Palou.

Dvojica posljednjih, Vladimir Popović i Carles Collu Palou, podnijeli su tužbu zbog neispunjenih poslovnih dogovora.

Palou: Svi su oni povezani i isplata je dogovorena

Tužba je podnijeta prije više od četiri godine protiv firmi “BWP Montenegro” i “BWP Europe Consulting S.L.” i “Fersa Energias Renovables”.

Popović i Palou tvrde u tužbi da im te firme duguju po dva miliona eura za poslove posredovanja i lobiranja u do danas neizgrađenim vjetroelektranama.

Oni su, navodno, u tri rate trebalo da dobiju višemilionski iznos za posredovanje u poslu izgradnje vjetroelektrana na Možuri. Međutim dobili su, kako tvrde, samo prvu ratu.

Palou je za CIN-CG, odgovarajući na pitanja, potvrdio da se na šematskom prikazu isplate novca nalaze Popovići, otac i ćerka, kao i bivši predsjednik Ferse, te da su svi oni povezani u neuspjeloj izgradnji vjetroelektrana.

Dodao je i da je neshvatljivo da postupak u podgoričkom sudu nije odmakao od početka, iako je tužba tom sudu podnijeta u avgustu 2013, nakon što se kotorski sud proglasio nenadležnim.

Tužba: Fersa poslužila za neosnovano bogaćenje pojedinaca

U tužbi Crnogorca i Španca, koju posjeduje i CIN-CG, navodi se da je crnogorska firma “BWP Montenegro,” bila zadužena i za savladavanje birokratskih prepreka u procesu dobijanja dozvola, licenci, saglasnosti i druge dokumentacije potrebne za izgradnju i eksploataciju električne energije vjetra. Ovlašćeni zastupnik te firme bila je Milena Popović.

U tužbi piše i da je, upravo aktivnostima tužilaca Popovića i Palou, osnovana ta crnogorska kompanija, te da su oni čak predložili da njen izvršni direktor bude kćerka Danila Popovića - Milena Popović, što je kasnije osnivanjem te firme ona i postala.

Dalje se dodaje da je kompanija “Fersa”, odnosno “BWP Montenegro”, nakon obezbjeđenja državnog zemljišta, postupajući po ugovoru i dogovorenom procentualnom učešću isplatila Budvaninu i Špancu po 20.000 eura, na ime prve tranše isplate.

I to je bilo sve što je tužiocima isplaćeno.

Više puta su se obraćali kompaniji “Fersa”, na čijem je čelu tada bio Hose Maria Roger Ezpeleta, ali je do njih stigao kratak odgovor da sa tužiocima nemaju nikakav pravni, ni poslovni odnos, što “Fersa” tvrdi i u svom odgovoru na tužbu.

“Sasvim je očigledno da se ovdje radi o činjenici da se zavisno od potreba, kompanija ’Fersa’ pojavljuje kao pravno lice, čime služi kao pokriće za akte pojedinca, u ovom slučaju njenom ovlašćenom predstavniku Hose Mariji... Narodski rečeno, znači grub i arogantan pokušaj tuženih da ’izbacivanjem’ iz posla, glavne aktere oštete, a sebi obezbijede neosnovano bogaćenje”, zaključuje se u tužbi.

U odgovoru na tužbu se ističe da “Fersa”, ni po kom osnovu, nije angažovala tužioce, te da su ugovori sklopljeni jedino sa crnogorskom Vladom i “BWP Europe Consulting”.

Dodali su i da tužioci nijesu dostavili nikakav dokaz da im je isplaćeno 20.000 eura.

“Fersa” je predložila da sud “ovako paušalan i neobrazložen tužbeni zahtjev odbije kao neosnovan, i to bez upuštanja u dalje dokazivanje”.

Sutkinja Vulović vaga da li je podgorički sud nadležan za spor

U podgoričkom sudu je, početkom februara, konačno počelo pripremno ročište po tužbi Crnogorca i Španca, ali je ubrzo prekinuto, dok sutkinja Jelena Vulović ne odluči da li je taj sud nadležan da sudi u postupku.

Kako je u međuvremenu firma BWP Montenegro prestala da postoji, sutkinja je odlučila da prekine postupak prema toj firmi.

Prema podacima CRPS, firma BWP Montenegro ugašena je 12. aprila prošle godine, što znači da je bila aktivna godinama dok se čekao početak suđenja.

Savićeva je istakla da o ovom sporu treba da odlučuje međunarodni sud, jer su kao tuženi ostale samo dvije španske firme, te da sud u Podgorici time gubi nadležnost.

Druga tužena firma BWP Europe Consalting se od početka spora ne pojavljuje na suđenju, iako je svaki put uredno pozivana. Sutkinja će do početka marta odlučiti da li će odbaciti tužbu i proglasiti i taj sud nenadležnim.

Podnosioci tužbe Crnogorac i Španac najavili su da će, ukoliko se sud ponovo proglasi nenadležnim, najvjerovatnije podnijeti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, zbog događaja koji su se tvrde dogodili prilikom ugovaranja posla gradnje vjetroelektrana na Možuri.

Španska “Fersa” lani prodala posao britanskoj kompaniji

Ugovorom koji je sklopljen u julu 2010. godine državno zemljište je dato u zakup na period od 20 godina za potrebe izgradnje 23 vjetroelektrane snage do 46 megavati (MW). Ugovor je potpisla Vlada Crne Gore sa španskom kompanijom “Fersa Energias Renovables” i partnerskom podgoričkom kompanijom “Čelebić”, vlasnika Toma Čelebića. Projekat je trebalo da vrijedi 75 miliona eura.

2010. godine državno zemljište je dato u zakup na 20 godina za potrebe izgradnje 23 vjetroelektrane

Iako su ugovori sklopljeni ali i dobijene sve potrebne dozvole, posao do sada nije realizovan.

Španska “Fersa Energias Renovables”, u februaru prošle godine, prodala za 2,9 miliona eura taj posao firmi “Cifidex Ltd”, koja je u vlasništvu britanske kompanije "Vestigo Capital".

Šta je natjeralo špansku kompaniju “Fersa Energias Renovables” na taj korak, za sada nije poznato.

Bonus video: