Poraz u Tuzima udaljava lidere

Propast „Tiranske platforme“ pojačao je nepovjerenje među liderima stranaka, a ono bi se moglo dodatno produbiti ukoliko neka od njih u Tuzima samostalno uđe u savez sa Demokratskom partijom socijalista
2 komentar(a)
Mehmed Zenka, Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
Mehmed Zenka, Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2017. 07:38h

Nakon lošeg rezultata u Tuzima, albanski lideri teško će se dogovoriti o zajedničkoj strategiji na lokalnim izborima u Ulcinju, koji se očekuju početkom naredne godine. Propast tzv. „Tiranske platforme“ pojačao je nepovjerenje među liderima stranaka, a ono bi se moglo dodatno produbiti ukoliko neka od njih u Tuzima samostalno uđe u savez sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Demokratska unija Albanaca (DUA) najavila je da će sjutra odlučiti o pregovorima u Tuzima, a da su dva odbrnika te stranke dovoljna DPS-u da formira većinu. Istovremeno, ostale albanske stranke traže da se uskladi zajednička platforma prije pregovora.

Novinar Mustafa Canka smatra da su izbori u Tuzima pojačali nepovjerenje između albanskih stranaka.

„'Tiranska platforma' je pogažena prije nego što je trebalo da stupi na snagu. Na taj način se pokazalo da su oni koji su je potpisali bili neiskreni kada su stavili potpis na taj dokument. A koji je u osnovi bio nerealan. Još je manje šansi da se u Ulcinju postigne bilo kakav sporazum, jer je udarničkim radom čelnika nacionalnih stranaka za posljednje četiri godine stvoreno ogromno nepovjerenje između tih političkih subjekata“, smatra Canka.

Lideri albanskih stranaka u Tuzima su uoči izbora potpisali platformu kojom su se obavezali da zajednički pregovoraju o formiranju nove vlasti, a taj dogovor pozdravilo je Ministarstvo vanjskih poslova Albanije. Iz DUA su uoči izbora poručili da ih platforma ne obavezuje, nagovješavajući da bi nakon izbora mogli samostalno pregovarati sa DPS-om. Ta stranka, koja je ranije u Tuzima činila vlast sa DPS-om, na lokalnim izborima u nedjelju je sa tri pala na na dva mandata. Dok Demokratski savez ima tri odbornička mjesta, rast je zabilježila i Albanska alternativa koja je sa četiri porasla na sedam odbroničkih mjesta. Iako nije uspio da osvoji apsolutnu vlast, DPS je u odnosu na izbore 2014. godine sa osam porastao na 15 mandata.

Canka smatra da je pad podrške albanskim partijama rezultat međusobnih animoziteta, navodeći kao primjer Ulcinj. On podsjeća da od formiranja vlasti u toj opštini prije četiri godine traju rasprave između nacionalnih stranaka. Iako su prije četiri godine sa Pozitivnom formirale većinu, albanske stranke sada sa DPS-om čine vlast u toj opštini.

„Ogromna žeđ za vlašću, provincijalizam i anonimne prijave tužilaštvu sa željom da se napakosti političkom protivniku širom su otvorili vrata DPS-u. Zauzvrat, on je njima dopuštao, za podršku na državnom nivou, da se na lokalu ponašaju nedostojno grada sa istorijom dugom 25 vjekova. Današnje stanje Ulcinja, jedinog nerazvijenog grada na Primorju, je najbolji dokaz za to“, smatra on.

Canka: Na narednim izborima će ove partije ponovo biti kažnjene

Canka smatra da na pad podrške albanskim strankama ne utiče činjenica da su dio vlasti na državnom nivou. Albanska alternativa, DUA i Forca su dio vladajuće koalicije na državnom nivou, dok je Demokratska partija bila dio prethodne državne vlasti.

„Najveći dio građana Ulcinja, ipak, neće previše zamjeriti nacionalnim partijama što su dio centralne vlasti, ali da se ta pozicija iskoristi za investicije i napredak njihove opštine, a ne isključivo za lične interese. Mislim da će na narednim izborima ponovo biti kažnjeni protagonisti te bijedne i inferiorne politike umotane u profitni patriotizam“, smatra on.

Bonus video: