Poša: Crna Gora članica NATO-a za nekoliko mjeseci

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević, kazao je da je značajno što će Crna Gora 19. maja potpisati protokol o pristupanju, jer će se to, dodao je, desiti samo dva dana nakon obilježavanja deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore
62 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2016. 18:46h

Crna Gora je lider u regionu kada su u pitanju evroatlanske integracije, kazao je mađarski ambasador u Podgorici, Kristijan Poša, ocjenjujući da državu od članstva dijeli nekoliko mjeseci.

On je, na Info danu o evroatlanskim integracijama u Bijelom Polju, ukazao na istorijska iskustva Mađarske poslije Drugog Svjetskog rata i putu te države ka evropskim i evroatlanskim integracijama.

“U tom kontekstu, Poša je povukao paralelu sa Crnom Gorom i zaključio da je za zemlje poput naše, potpuna integracija u NATO i Evropskoj uniji jedini pravi put u sigurnu budućnost i da se na taj način garantuje ne samo stabilnost države, već čitavog regiona i Evrope”, saopšteno je iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

Poša je ocijenio da je Crna Gora je, među zapadno-balkanskim državama, napravila najveći korak.

“Otvorila je 22 poglavlja, pored kojih je dva zatvorila. Mislim da njeni stanovnici na to treba da budu veoma ponosni, kao i da ih dijeli nekoliko mjeseci od punopravnog članstva”, poručio je Poša.

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević, kazao je da je značajno što će Crna Gora 19. maja potpisati protokol o pristupanju, jer će se to, dodao je, desiti samo dva dana nakon obilježavanja deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore.

On je ukazao na važnost položaja u kojem se Crna Gore nalazi, koji će se dodatno učvrstiti i dokazati da je taj proces nedvosmislen i nepovratan.

"Istorija nas nije mazila. Mislim da je došlo je vrijeme da mislimo strateško, da gledamo daleko u budućnost i uradimo nešto da se ružne stvari ne ponove ni nama, ni našoj djeci, ni djeci naše djece”, poručio je Garčević.

Potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Abaz Kujović saopštio je da je osnovni cilj NATO-a trajan mir i stabilnost država članica i zaštita zajedničkih osnovnih vrijednosti – demokratije, ljudskih sloboda, blagostanaj, mira i stabilnosti i vladavine prava.

Izvršni direktor nevladine organizacije "Bjelopoljski demokratski centar", Zdravko Janjušević naveo je da, prema raspoloživim istraživanjima, raste procenat građana koji podržavaju NATO integracije.

U saopštenju Komunikacionog tima se navodi da je na predavanju učenicima završnih razreda Gimnazije "Miloje Dobrašinović" u Bijelom Polju, Poša govorio o funkcionisanju diplomatskog predstavništva u inostranstvu, sa posebnim osvrtom na rad Ambasade Mađarske u Podgorici.

On je govorio i o kulturi i istoriji Mađarske i o ekonomskom razvoju u posljednjih 20 godina.

“Posebno je istakao korake koje je Mađarska, kao kontakt ambasada, preduzela u cilju podrške crnogorskog puta ka članstvu u NATO”, dodaje se u saopštenju.

Info dan o evroatlantskim integracijama, koji su organizovali su Opština Bijelo Polje i Komunikacioni tim , počeo je programom na Glavnom gradskom trgu, gdje su aktivisti Bjelopoljskog demokratskog centra dijelili informativni materijal i informisali građane o aktuelnostima u Alijansi i crnogorskom evroatlanskom putu.

Galerija

Bonus video: