Poslanici će o vladinom paketu nakon Vaskrsa

DF tražio premijerski sat, Brajović o bezbjednom održavanju sjednice konsultovao IJZ
1658 pregleda 0 komentar(a)
Hrvatski Sabor radi u hotelu Westin, Foto: Sabor.hr
Hrvatski Sabor radi u hotelu Westin, Foto: Sabor.hr

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović najavio je juče sjednicu parlamenta nakon 20. aprila, odnosno poslije pravoslavnog Vaskrsa. Na njoj bi trebalo da se razgovara o vladinom paketu mjera za ekonomski oporavak zbog posljedica koronavirusa, saopšteno je nezvanično „Vijestima“ nakon sjednice kolegijuma parlamenta.

U zvaničnom saopštenju navodi se da je “planirano da sljedeća sjednica Skupštine bude održana do kraja aprila”.

Načelno je juče dogovoreno da se sjednica može održati u skupštinskoj sali jer je, kako je objašnjeno, moguće napraviti odgovarajuću fizičku distancu.

Šef Kluba poslanika Demokratskog fronta Milutin Đukanović rekao je „Vijestima“ da taj politički savez traži i da se zakaže premijerski sat, kao i poslanička pitanja.

“Nema razloga da se ne održe premijerski sat i poslanička pitanja jer građani žele da čuju odgovore na mnoga pitanja i iz oblasti zdravstva i ekonomije. Složili smo se da je moguće održati sjednicu Skupštine uz odgovarajuću distancu“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je Brajović tražio od Instituta za javno zdravlje da procijeni da li je moguće održati sjednicu uz prisustvo 20 do 25 odsto poslanika, kako bi se održala propisana distanca.

„DF ne podržava ovakav način rada Skupštine. Ovo državanje Kolegijuma sa predstavnicima Vlade i drugih institucija to nama nije prihvatljivo kad parlament može da radi“, kazao je Đukanović i dodao da to što se saopštava nakon Kolegijuma je stav predsjednika Skupštine.

Na jednom od ranijih kolegijuma pomenuta je mogućnost onlajn održavanja sjednica Skupštine i radnih tijela, kao i da je predstavljena platforma.

Iz Skupštine nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ da li je platforma za onlajn održavanje sjednica radnih tijela spremna i kada se očekuje prva sjednica na taj način, kao i da li postoji mogućnost onlajn održavanja plenuma preko iste platforme.

Iz Skupštine je juče, nakon Kolegijuma saopšteno da su „stvoreni tehnički preduslovi da radna tijela zasjedaju i putem video konferencijskog sistema“.

U opoziciji, kako je „Vijestima“ nezvanično rečeno, smatraju da nema potrebe da se sjednica parlamenta održava onlajni ukazuju da parlamenti država regiona normalno funkcionišu. Smatraju i da za sada nema posla za skupštinske odbore jer su sve teme u vezi sa koronavirusom.

Predstavnici dijela opozicije podržali su zahtjev DF-a da se održi premijerski sat.

Dogovoreno je da se naredni prošireni Kolegijum održi u utorak i da se na sjednicu pozovu predstavnici sindikata, ministar rada i socijalnog staranja, kao i nadležne inspekcije. Biće razgovarano o tome kako sačuvati radna mjesta u krizi izazvanoj pandemijom.

Poslanici su do sada na proširenim sjednicama Kolegijuma razgovarali sa predstavnicima Vlade, CBCG, IRF-a, Privredne komore, Unije poslodvaca o paketu ekonomskih mjera podrške koje Vlada tek treba da kreira. Na dnevnom redu Skupštine bi osim ekonomskog paketa pomoći koji Vlada treba da definiše će se naći i izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata kojima se u uslovima krize dozvoljava korišćenje budžetske rezerve za pomoć ugroženima.

Hrvatski Sabor je nekoliko puta zasjedao od sredine marta, kada su uvedene mjere zaštite od širenja koronavirusa. Na osnovu preporuka Ministarstva uprave za rad tijela državne uprave, Sabor je već sredinom marta pokrenuo postupke izrade internih protokola za sprečavanje širenja koronavirusa i privremeno promijenio razmještaj zastupnika u sali. Sabor je ove sedmice, s obzirom da je zgrada oštećena u zemljotresu, zasjedao u dvorani hotela Westin i izglasao paket mjera pomoći privredi.

eParlament tek poslije izbora

Skupština će potrošiti do 230.000 eura na digitalizaciju zakonodavnog procesa – eParlament, koji bi trebalo da počne da radi u prvoj godini sljedećeg saziva Skupštine.

Vodeći računa o činjenici da je prva faza digitalizacije zakonodavnog procesa završena i uspješno implementirana, u tenderskoj dokumentaciji dostupnoj na Portalu javnih nabavki navodi se da “je sveobuhvatni cilj digitalizacije zakonodavnog procesa da sa uspješno implementiranom fazom II digitalizacije zakonodavnog procesa, dobije softversko rješenje čija bi puna primjena počela u prvoj godini rada novog skupštinskog saziva”.

Parlamentarni izbori trebalo bi da budu održani na jesen.

Rok izvršenja ugovora je godinu od dana zaključenja ugovora.

Bonus video: