Poslanici DF-a smatraju da ih treba zaštititi

Knežević juče počeo služenje kazne kućnog pritvora, advokat danas podnosi ustavnu žalbu
2289 pregleda 3 komentar(a)
Knežević Vukovića nazivao “ološem”: Incident nakon skidanja imuniteta, Foto: Savo Prelević
Knežević Vukovića nazivao “ološem”: Incident nakon skidanja imuniteta, Foto: Savo Prelević

Advokat jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića podnijeće danas ustavnu žalbu zbog pravosnažne presude kojom je poslanik osuđen zbog incidenta u holu Skupštine u februaru 2017. godine, kada su on i nekoliko kolega iz Fronta, kako je utvrdio sud, verbalno napali i fizički nasrtali na poslanike vladajućeg DPS-a.

Do incidenta je došlo nakon skidanja imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Knežević, koji je i predsjednik Demokratske narodne partije, je juče počeo služenje kazne kućnog pritvora u trajanju od četiri mjeseca, zvanično je saopšteno iz DF-a.

Presudom Osnovnog suda u Podgorici, Milan Knežević osuđen je na četiri mjeseca zatvora koju će izdržavati u kućnim uslovima, dok su poslanici tog političkog saveza Marina Jočić, Milutin Đukanović i Branko Radulović osuđeni na uslovne kazne koje će biti zamijenjene zatvorskim, ukoliko u narednih godinu dana ponove isto djelo.

"U skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija predsjednik DNP-a je zatražio da mu se omogući odlazak na posao i obavljanje redovnih radnih obaveza. Advokati Milana Kneževića već sjutra će predati ustavnu žalbu na ovu presudu," navodi se u saopštenju DF-a.

Oni podsjećaju da je presudu, koju nazivaju sramnom, donijela sutkinja Osnovnog suda Željka Jovović, a potvrdili sudije Višeg suda Miljana Pavićević i Radomir Raco Ivanović, dok je sudija Branka Bošković izuzela mišljenje. "Ova presuda će ostati jedna od najsramnijih i najkriminalnijih u zarobljenom crnogorskom pravosuđu, a njeni donosioci i izvršioci će kad tad krivično pravno odgovarati za zloupotrebu službenog položaja. Ni ova u nizu političkih presuda Milanu Kneževiću neće pokolebati ni njega, ni DF da još snažnije i istrajnije nastave borbu protiv kriminogenog režima koji je privatizovao Crnu Goru", tvrdi DF.

Advokat Miroje Jovanović, koji je Kneževića zastupao i u predmetu "državni udar" u kome je takođe osuđen, se u ustavnoj žalbi pozvao na praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i na niz kontradiktornosti, kako tvrdi, u presudi Osnovnog suda.

On traži da US ukine odluku redovnog suda.

Navodi da je Kneževiću povrijeđeno više prava, među kojima pravo na slobodu i bezbjednost, pravo na pravično suđenje, pravo na jednaku zaštitu prava, pravo na slobodu izražavanja...

Tvrdi da, između ostalog, nije bilo nasrtaja, već samo verbalnog napada, kao i da poslanici skupštinske manjine moraju biti zaštićeni od parlamentarne većine. On se poziva na presude Evropskog suda u konkretnim slučajevima.

Tokom incidenta Knežević je kolege iz DPS-a nazivao ološima, a u jednom momentu neki od funkcionera Fronta počelli su da se zalijeću prema kolegama iz vlasti. Dok je skupštinsko obezbjeđenje pokušavalo da spriječi fizičke sukobe, Knežević je predsjedniku Administrativnog odbora Luiđu Škrelji poručio “da će mu prebiti i drugu nogu”, dok je Miodraga Vukovića (DPS) nazvao “ološem”.

Dok su poslanici vladajuće većine odlazili ka poslaničkim klubovima, Milutin Đukanović iz DF-a je poslaniku SD-a Vujici Lazoviću uputio niz uvreda i poručio mu “ja ću te udaviti čovječe božji”.

Bivši potpredsjednik Skupštine Branko Radulović je pokušao da uđe u plenarnu salu gdje je bilo još poslanika vladajuće koalicije, ali ga je u tome spriječilo obezbjeđenje. On je prethodno za vrat uhvatio poslanika DPS-a Miodraga Radunovića, a zatim ga udario po potiljku.

Situacija se smirila uz intervenciju skupštinskog obezbjeđenja i dijela poslanika Fronta.

Kneževićev advokat incident spori nepreciznim izjavama, a psovke pravom poslanika da kritikuju.

Advokat: Evropski sud dozvoljava uvredljive sadržaje

Advokat je citirao presudu Evropskog suda koji je presudio u korist poslanika koji su ranije u svojim zemljama u parlamentima širili transparente, na kojima je pisalo “Ovdje djeluje nacionalna duvanska mafija” i “Raspodjela zemlje umjesto krađe zemlje”.

“Veliko vijeće je navelo da postavljanje plakata ne predstavlja uobičajeni način na koji zastupnici izražavaju mišljenja o određenom predmetu rasprave. Veliko vijeće je naglasilo da prilikom sankcionisanja uvredljivog ponašanja zastupnika parlament mora poštovati načelo proporcionalnosti... Usklađenost s navedenim načelom zahtijeva da nametnuta sankcija mora odgovarati težini povrede”, navodi se u ustavnoj žalbi.

Bonus video: