Poslanici stanove dobijali „iza kulisa”

Predstavnicima opozicije nije poznata procedura po kojoj bi mogli konkurisati za stan, niti je o tome nekad bilo riječi na sjednicama kolegijuma ili odbora
4438 pregleda 3 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Skupština Crne Gore, Foto: Filip Roganović

Iako je nekoliko poslanika vladajuće koalicije i zamjenik generalnog sekretara Skupštine dobilo stanove ili kredite od Vlade po povoljnim uslovima, za javnost i njihove kolege iz opozicije je nepoznanica po kojoj proceduri su ostvarili te privilegije.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, koji prati trošenje novca iz državne kase, ne zna da postoji bilo kakva formalna procedura ili kriterijum za aplikaciju za dodjelu stanova poslanicima, niti je nekad bio u situaciji da se na nekom odboru, kolegijumu ili bilo kom vidu rasprave u parlamentu, otvori to pitanje.

“Tako da je ta procedura, što se tiče mojih saznanja, potpuno netransparentna i de facto je diskreciona... Sumnjam da zavisi od samog parlamenta, više od pomoćnih veza prema onima koji donose takve odluke”, kazao je Damjanović “Vijestima”.

I poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak ocijenila je da na sjednicama Administrativnog odbora, koji je nadležan za statusna prava poslanika, i čiji je član bila u više saziva, nikada nije bilo riječi o bilo kakvim kreditima ili stanovima za poslanike.

“Očigledno je da je sve bilo tajna i nije išlo regularnim tokovima i procedurama, već iza kulisa po tajnim dogovorima i dilovima”, istakla je poslanica Bošnjak u izjavi “Vijestima”.

Iz Skupštine su na pitanja ko predlaže Vladinoj Komisiji za stambena pitanja kandidate i da li je neko iz opozicije tražio da mu se po tom osnovu riješi stambeni problem, odgovorili da nijesu imali nove zahtjeve.

“Tokom 26. saziva Skupštine Crne Gore, nije bilo zahtjeva poslanika iz vladajuće i opozicione strukture za rješavanje stambenih pitanja upućenih generalnom sekretaru, odnosno Službi Skupštine”, odgovor je iz Odjeljenja za odnose s javnošću.

Branka Bošnjak je naglasila da nikakav konkurs nije bio javan, tako da poslanici opozicije, među kojima ima onih koji nemaju stan ili žive kao podstanari, nikad nijesu ni bili u prilici da razmišljaju na tu temu.

“Sve se radi daleko od očiju javnosti, proglašava tajnom iako su to sredstva poreskih obveznika. Što je najgore, to dobijaju oni koji već imaju i te kako dobro riješeno stambeno pitanje, ali treba i potomstvo podmiriti od naših para. Sramno”, kazala je Branka Bošnjak

Na spisku koji je Vlada objavila ljetos su poslanici DPS-a Sanja Pavićević, Halil Duković, Nada Drobnjak i Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović. Takođe i njegov partijski kolega iz BS-a, zamjenik generalnog sekretara Skupštine Mersudin Gredić.

Ranije je objavljeno da su kredite ili nekretnine na isti način stekli bivši poslanik, ambasador u Sarajevu Obrad Mišo Stanišić, bivši potpredsjednici parlamenta iz SDP-a Rifat Rastoder (SDP) i BS-a Suljo Mustafić.

“Prvi put sam saznao da je jedan broj kolega poslanika, konkretno iz vladajuće partije, riješio stambeno pitanje na ovaj način. To nije dobra praksa i niko od poslanika, pa ni članova Vlade, ni bilo ko u javnom sektoru, ne može na ovakav način po povlašćenim uslovima, da rješava stambeno pitanje”, istakao je Damjanović.

On je kazao da lično, nije ni bio u situaciji niti bi iskoristio tu mogućnost, “sve i da mu to pripada”.

Branka Bošnjak je ocijenila da su povoljni stanovi i krediti privilegija predstavnika vladajuće partije i njihovih koalicionih partnera “čije prohtjeve je trebalo namiriti”.

Ona je istakla da joj je poznato da je nekad u Skupštini bio konkurs za zaposlene, te da su neki funkcioneri riješili stambeno pitanje, ali da su tad bili dio vlasti: “To je dokaz da su oni koji nijesu dio vlasti, koji su u opoziciji, potpuno diskriminisani što se tiče statusnih pitanja, iako bi trebalo da svi poslanici imaju ista prava, bez obzira da li su vlast ili opozicija”.

DF zastupa stav, kaže ona, da svi funkcioneri treba po tržišnim uslovima da plate to što su dobili, te da im, u protivnom sve to treba oduzeti, jer se radi o klasičnoj zloupotrebi i kriminalu.

Na vladinom spisku je 96 funkcionera koji su riješili stambeno pitanje pod uslovima daleko povoljnijim od građana, a na njemu su i sudije, tužioci, ministri, direktori nezavisnih agencija.

Bonus video: