Poslanici završili raspravu o izboru članova Savjeta RTCG

Jovan Vučurović (DF) je kazao da se i ovdje radi o 'instaliranju' podobnih kadrova, koje kontroliše režim
1339 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković

Poslanici u Skupštini završili su raspravu o izboru članova Savjeta RTCG, tokom koje su predstavnici opozicije ocijenili da se u Savjet pokušavaju 'instalirati' podobni kadrovi, dok su iz vlasti istakli da je riječ o kandidatima koji na kredibilan način mogu predstavljati interese građana.

Poslanik DPS-a Ljuiđ Škrelja je kazao da su članovi Administrativnog odbora i Skupština u potpunosti ispoštovali sve zakonske norme oko utvđivanja jedinstvene liste kandidata za članove Savjeta RTCG.

“Nema većeg političkog uticaja na rad Javnog servisa, nego što je zahtjev jedinstvene opozicije za kompletnu smjenu rukovodstva RTCG...”, rekao je Škrelja.

Jovan Vučurović (DF) je kazao da se i ovdje radi o 'instaliranju' podobnih kadrova, koje kontroliše režim. To se, kako je kazao ne odnosi na sve predložene kandidate, već na većinu njih.

“Ni slučajno se ne smiju dozvoliti ni obrisi toga da RTCG bude nezavisan i profesionalan Javni servis. Građani ne prate previše taj medij, jer znaju da je to Javni servis jedne političke opcije”, rekao je poslanik DF-a.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević ocijenio je da treba pokrenuti dijalog ako iz opozicije stalno dobijaju poruke da postoji određena programska diskriminacija i 'navijačka' politika RTCG u odnosu na vladajuće partije i da Evropska komisija poručuje da je zabrinjavajuće stanje:

“Najmanje što treba je da razgovaramo o tome. Saglasićemo se da razgovor o tome treba voditi u Odboru za dalju reformu izbornog zakonodavstva”.

On je kazao da predloženi kandidati na kredibilan način mogu predstavljati interese građana.

“Ukoliko postoji neki drugi koncept za odabir ovih članova, saglasan sam, i svi u većini, da otvorimo raspravu o tome i da uvažimo svako relevantno mišljenje da dobijemo što bolji i jači kredibilitet članova u Savjetu”, rekao je Rakočević.

Na listi kandidata za članove su dosadašnji predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić, kojeg je predložio Univerzitet Donja Gorica, ispred Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Matice crnogorske Ilija Despotović, a nacionalnih ustanova kulture i nevladinih organizacija iz te oblasti David Delibašić.

Kandidat Privredne komore za mjesto u Savjetu je Pavle Radovanović, NVO iz oblasti medija Milan Radović.

Kandidat NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda je Goran Sekulović, Saveza sindikata Nikola Tatar, a Crnogorskog olimpijskog komiteta Predrag Marsenić.

Skupština će se o izboru kandidata izjasniti naknadno.

Bonus video: