Poslanička plata 20 puta veća od socijalne pomoći petočlanoj porodici

"Odluka nema nikakvog uporišta u povećanom kvalitetu i intezitetu njihovog rada, već je rezultat potpunog gubitka dodira sa realnošću..."
146 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 18:51h

Povodom usvajanja odluke o mjesečnim bonusima za poslanike u Skupštini Crne Gore, reagovale su Akcija za ljudska prava i MANS.

Tea Gorjanc-Prelević iz Akcije za ljudska prava smatra da bi "poslanike trebalo pitati kada će inicirati i povećanje ponižavajuće niskih iznosa socijalnog osiguranja i socijalne pomoći našim najugroženijim sugrađanima".

Gojanc-Prelević je u saopštenju za medije navela podatke o iznosu socijalnih davanja iz izvještaja Akcije za ljudska prava ”Ljudska prava u Crnoj Gori 2010-2011”:

  • Utvrđeni iznos najniže starosne i invalidske penzije je 45 eura mjesečno
  • Prosječna poslanička plata biće oko 51 put veća od najniže penzije
  • Mjesečna naknada za nezaposlene u Crnoj Gori iznosi 57 eura, i ta se po pravilu isplaćuje samo u ograničenom vremenskom trajanju i ograničenom krugu nezaposlenih lica (nemaju svi nezaposleni pravo na ovu naknadu)
  • Prosječna poslanička plata biće oko 40 puta veća od ove naknade
  • Mjesečni iznos socijalne pomoći, tzv. ”materijalnog obezbjeđenja porodice” (MOP) je oko 60 eura za jednočlanu porodicu do 115 eura za porodicu sa pet i više članova (ukupno!). Pravo na MOP imaju samo oni bez ikakvih primanja i bez ikakve vrednije imovine
  • S druge strane, apsolutna linija siromaštva je 2009. procijenjena na 170 eura po osobi, a iznos minimalne potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu u decembru 2010. iznosio je 755 eura ili oko 6 i po puta više od najvišeg iznosa MOP
  • Prosječna pojedinačna poslanička plata biće 20 puta veća od mjesečne socijalne pomoći petočlanoj porodici

Maraš: Skupština da hitno poništi odluku o povećanju zarada za poslanike

"Usvajanjem odluke o mjesečnim bonusima za poslanike, Skupština Crne Gore je još jednom pokazala da ima veoma malo razumijevanja za aktuelnu ekonomsku situaciju u državi, ali i da, kada su lični interesi u pitanju, postoji apsolutni konsenzus među poslanicima svih partija", saopštio je direktor Monitoring programa MANS-a Vuk Maraš.

"Odluka da se ionako neopravdano velike zarade poslanika dodatno povećaju, šamar je u lice svakom radniku koji danas štrajkom i protestima pokušava da dobije ono što je davno zaradio. Ova odluka je šamar u lice i onim radnicima koji za deset puta manju platu, provode isto toliko više vremena na poslu od svojih predstavnika u Skupštini.

Odluka da se povećaju mjesečni prihodi poslanika nema apsolutno nikakvog uporišta u povećanom kvalitetu i intezitetu njihovog rada, već je rezultat potpunog gubitka svakog dodira sa realnošću u kojoj danas živi prosječna crnogorska porodica.

Ta realnost, iz klupa crnogorskog parlamenta je već okarakterisana kao “socijalna demagogija”, pa zato i ne čudi količina drskosti i bezobzirnosti sa kojom se rasipa novac građana", dodaje se u šaopštenju.

Shodno navedenom, iz MANS-a pozivaju predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, te predsjednika Administrativnog odbora Radivoja Nikčevića da "građanima objasne čime su to zaslužili povećanje plata od po 958 eura mjesečno, u isto vrijeme kada najvećem broju građana plate smanjuju, i kada im se ukidaju naknade za prevoz i topli obrok na koje po zakonu imaju pravo".

Takođe, pozivaju članove Administrativnog odbora "da hitno ponište sramnu odluku o povećanju zarada poslanicima, shvate da ionako dobro “olakšana” državna kasa ne može više da izdrži njihov skupo plaćeni nerad i megalomanske apetite".

Galerija

Bonus video: