POSP: Kontinuirani napredak Crne Gore

Navodi se da je istaknuta potreba za posvećivanje veće pažnje pitanju nasilja u porodici, slobodi medija, efikasnog sprovođenja normativnog okvira koji se odnosi na pitanje borbe protiv korpucije
4 komentar(a)
POSP, parlamentarci, Foto: Zoran Đurić
POSP, parlamentarci, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.05.2016. 17:23h

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske unije (POSP) pozdravio je kontinuirani napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima i unapređenje nezavisnosti, odgovornosti i profesionalizma pravosuđa.

Dvodnevna sjednica POSP-a završena je danas u Podgorici usvjanajem Deklaracije sa preporukama.

„U tom dokumentu, usvojenim jednoglasno, pozdravljen je kontinuirani napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, ali i koraci koji su napravljeni u cilju unapređenja nezavisnosti, odgovornosti i profesionalizam pravosuđa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je istaknuta potreba za posvećivanje veće pažnje pitanju nasilja u porodici, slobodi medija, efikasnog sprovođenja normativnog okvira koji se odnosi na pitanje borbe protiv korpucije.

Sastanak je otvorila kopredsjedavajuća POSP-u Aneliz Dods najavivši raspravu na temu politike zaštite životne sredine i energetike i borbe protiv korupcije u vezi sa ekonomskim razvojem.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović istakao je da je normativni okvir u oblasti zaštite životne sredine uspostavljen donošenjem zakona i podzakonskih akata, u skladu sa evropskim standardima, kao i niza strategija u cilju unapređenja postojećeg stanja.

On je, kako se navodi, iskazao zadovoljstvo radom strukture, angažovane na ispunjavanju mjerila u okviru poglavlja 27, koji će, prema njegovom očekivanju, rezultirati otvaranjem poglavlja u tekućoj godini.

„Tokom rasprave na temu borbe protiv korupcije, dat je osvrt na rad Agencije za sprječavanje korupcije, istaknuta efikasnost sudstva, ali i ukazano na potrebu za većim usklađivanjem odluka nacionalnih sudova sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava“, kaže se u saopštenju.

Nakon sastanka, uz učešće dva predstavnika Udruženja mladih sa hendikepom, poslanicima Evropskog parlamenta predstavljeni su radovi na prilagođavanju zgrade Skupštine Crne Gore za pristup licima smanjene pokretljivosti.

Bonus video: