Postoji bojazan da Vlada utiče na istrage organizovanog kriminala

2631 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Zgrada Vlade, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2019. 11:40h

Evropska komisija je u neformalnom izvještaju za poglavlja 23 i 24 izrazila zabrinutost zbog mogućeg snažnije kontrole izvršne vlasti na istrage u predmetima organizovanog kriminala.

Podsjeća se da je Uprava policije, koja sada samostalni organ, pretprjela je važnu reorganizaciju.

"Sad postoji poseban sektor koji se bavi organizovanim kriminalom, a uključuje pet jedinica i oko 80 službenika, uključujući i Specijalni policijski tim. Dok GST ima pravo da imenuje šefa specijalnog policijskog tima, ne može imenovati šefa nedavno formiranog sektora. Ovakva hijerarhija između Specijalnog policijskog tima i specijalnog odsjeka Uprave policije nosi rizik od snažnije kontrole izršne vlasti u istragama predmeta organizovanog kriminala," piše u dokumentu.

Navodi se i da je izmjenama zakona Uprava za sprječavanje pranja novca prestala poseban organ i da je time prestala da bude član Egmont grupe, oranizacije koja se bavi tom tematokom na nivou EU "Kada je riječ o pranju novca, Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma (FIU) - nekada nezavisnog organa - integrisana je u Upravu policije, formirajući jedno od osam policijskih odjeljenja.

Povezani članci

15. Novembar 2019.

Brine ih Medenica, šverc i bogaćenje funkcionera

Ovakva promjena statusa izazvala je automatsko isključenje Crne Gore iz Egmont grupe, platforme sačinjene od 164 FIU-a koja obezbjeđuje na svjetskom nivou razmjenu obavještajnih podataka o pranju novca. Kako bi ponovo aplicirali za članstvo u Egmont grupi, Crna Gora mora izmijeniti svoj Zakon o unutrašnjim poslovima i zakon o prevenciji pranja novca i finansiranje terorizma, kako bi zakonski ponovo ustanovila administrativnu autonomiju Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma, uprkos njenoj instuticionalnoj organizaciji unutar policije. Tokom procesa apliciranja - koji može trajati do dvije godine - Crna Gora neće imati pristup ključnim međunarodnim podacima o sumnjivim transakcijama koje prolaze kroz njenih 17 finansijskih i nefinansijskih 17 sektora," piše u dokumentu

Bonus video: