Potjernica za Rašidom, Dahlanu uzeli imunitet

Palestinske vlasti Dahlana, nekada biskog saradnika Jasera Arafata, sumnjiče da je pronevjerio oko 20 miliona dolara državnog novc
303 pregleda 30 komentar(a)
Muhamed Dahlan (Novina)
Muhamed Dahlan (Novina)
Ažurirano: 21.03.2015. 07:50h

Palestinski vrhovni sud ukinuo je poslanički imunitet bivšem šefu bezbjednosnih službi te države i crnogorskom državljaninu Mohamedu Dahlanu, dok je tamošnji Odbor za antikorupciju izdao zahtjev palestinskim ambasadama u pet država da traže izručenje pet osoba optuženih za korupciju za koje se vjeruje da su povezani sa Dahlanom. Među njima su Mohamed Rašid, povezan sa poslovima kupovinom Skočiđevojke i zemlje na Košljunu i prvi ambasador Palestine u Crnoj Gori Adham Madalala.

"Middle east monitor" pozivajući se na arapski list “Al Arabi Al Džadid” objavio je da im je neimenovani izbor objasnio da je Odbor za antikorupciju tražio od palestinske ambasade u Londonu da kontaktira britanske vlasti i traži izručenje bivšeg ekonomskog savjetnika u palestinskoj vladi Rašida.

"Palestinski zvaničnik kazao je Al Arabiju da odluka dolazi nakon što je palestinski Vrhovni sud u srijedu (18. marta) ukinuo parlamentarni imunitet Dahlanu", navodi taj list o Rašidu čija je firma "Pioneer investments" kupila oko 27 hiljada kvadrata zemlje na brdu Košljun, a čija je punomoćnica, kako je ranije objavljeno, bila sestra premijera Ana Đukanović (Kolarević).

Rašid je zemlju na brdu iznad Budve kupio od biznismena Vida Rađenovića, kome se sudi da je tu opštinsku parcelu dobio na namještenoj licitaciji. Sa kompanijom “Pionir investments”, Rađenović je potpisao ugovor nakon čega su mu uplatili dva od ukupno 11 miliona eura, za koliko im je zemlja prodata. Ostatak novca nikada nije uplaćen, ali ni Rašid nije preuzeo zemlju. Kako je, takođe, ranije objavljeno, Rašid je od Zorana Ćoća Bećirovića za 44 miliona eura kupio i vojnu bazu Skočiđevojka nadomak Reževića, čiju je prodaju u junu poršle godina oglasila Hipo Alpe Adria banka.

Palestinske vlasti Dahlana, nekada biskog saradnika Jasera Arafata, sumnjiče da je pronevjerio oko 20 miliona dolara državnog novca.

"U pismu palestinskom ministarstvu vanjskih poslova u Ramali, Odbor za antikorupciju naveo je da dozvoljava sudu za korupciju da nastavi razmatranje slučaja protiv Dahlana koj zahtijeva izručivanje osumnjičenih za veze sa Dahlanom kako bi se izveli pred sud za dalju istragu", navodi se u pisanju arapskog medija. Dahlan je dobio crnogsko državljanstvo na predlog premijera Mila Đukanovića koji je rekao da mu je Dahlan prijatelj. Arapski medji su ranije objavili da Dahlan stoji iza kompanije kojoj DPS želi da proda Kraljičinu plažu.

Bonus video: