Potpisan protokol o granici između Crne Gore, BiH i Srbije

Protokol su potpisali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović
823 pregleda 0 komentar(a)
potpisivanje ugovora-Sarajevo, Foto: MUP CG
potpisivanje ugovora-Sarajevo, Foto: MUP CG

Predstavnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije potpisali su danas u Sarajevu Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između triju država, čime je završena još jedna faza u demarkaciji granica između ovih država.

Tromeđa se nalazi na mjestu zvanom Zelena Glava, između Pljevalja, Priboja i Čajniče.

Protokol su potpisali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

Osmanović je kazao da potpisivanje protokola ide u prilog jačanju međusobne saradnje i uvažavanja triju država.

"Potpisivanje protokola je zalog za buduće generacije država potpisnica, da se njihovi građani u skladu s međunarodnim pravom slobodno kreću, ceneći mir kao vrhnusko dostignuće", kazao je Osmanović, ocjenivši da je protokol potpisan i radi punopravnog članstva u EU.

On je naveo da sve zemlje Balkana, koje priželjkuju članstvo, moraju da se obavežu na prevladavanje nasleđa prošlosti, postizanja pomirenja i rešavanja otvorenih pitanja, naročito graničnih sporova.

"Uvjren sam da će se ovaj protokal, čije je zaključivanje logičan sled, uskoro implementirati i doprineti jačanju prijateljskih odnosa država članica", rekao je Osmanović, prenijele su agencije.

Pejanović je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem protokola tromeđne tačke BiH, Crne Gore i Srbije, ocjenjujući da je on potvrda kvalitetnih susjedskih odnosa.

"Šaljemo još jednu dobru poruku da zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno da rješavaju ovakve dileme, sopstvenim kapacitetima. Tromeđna granična oznaka će biti postavljena, a oblik i dimenzije usaglasili su stručnjaci sve tri potpisnice protokola", kazao je Pejanović.

Prema njegovim rečima, EU neće uvoziti bilateralne sporove.

"Doprinijeće stabilizaciji, poštovanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Verujem da će potpisivanje današnjeg protokola dodatno podstaći za rješavanje drugih sporova i jačati naše bratske, dobrosusjedske odnose i saradnju", istakao je Pejanović.

Odalović je naveo da je Srbija apsolutno stavila u prioritet rješavanje regionalnih pitanja.

"Svi smo zajedno prepoznali da sva pitanja zahtijevaju ovakav pristup rješavanja. Ovakvim činovima ćemo stvoriti preduslov za jednu mnogo kvalitetniju zajedničku saradnju", rekao je Odalović, dodavši da su svi na dobitku.

Na pitanje koje su sporne tačke na granici BiH i Srbije, Osmanović je kazao da su to četiri tačke, i to Hidroelektrana Zvornik, Hidroelektrana Bajina Bašta, pruga Beograd - Bar i Opština Priboj.

"Stav BiH je da se prvo potpiše sporazum o granici, a da nakon toga pristupimo eventualnim intervencijama i rešavanja spornih pitanja", rekao je Osmanović.

Bonus video: