Drljević: Potreban odlučniji pristup EU u okviru agende proširenja

Navodi se da je Drljević pozdravio posvećenost Višegradske grupe u njenim nastojanjima da evropska integracija Zapadnog Balkana bude u fokusu EU, posebno ističući važnost podrške Češke koja glasno zagovara proširenje EU
425 pregleda 0 komentar(a)
Drljević i češka delegacija, Foto: Vlada Crne Gore
Drljević i češka delegacija, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.11.2019. 13:25h

Perspektiva članstva u Evropsku uniju (EU) glavni je pokretač reformi na Zapadnom Balkanu, zbog čega Unija mora naći odgovor na aktuelne izazove u okviru agende proširenja, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je Drljević razgovarao sa delegacijom Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke.

Navodi se da je Drljević pozdravio posvećenost Višegradske grupe u njenim nastojanjima da evropska integracija Zapadnog Balkana bude u fokusu EU, posebno ističući važnost podrške Češke koja glasno zagovara proširenje EU.

„Uz razumijevanje izazova sa kojima se EU suočava, koji su zaokupili pažnju država članica, a kod pojedinih proširenje stavili u drugi plan, ipak vjerujem da će EU naći odgovor na aktuelne izazove u okviru agende proširenja i time nastaviti da bude faktor očuvanja mira i stabilnosti, odnosno da neće izostati dalja podrška reformskim procesima Zapadnog Balkana", rekao je Drljević.

On je poručio da će Crna Gora nastaviti da neumorno radi na ostvarivanju standarda koji su neophodni za članstvo.

Drljević je, kako se navodi, informisao sagovornike da je prioritet otvaranje preostalog poglavlja 8, kao i postizanje unutrašnje spremnosti za privremeno zatvaranje seta poglavlja, uz konstantan i uporedan rad u vladavini prava.

"Članovi češke delegacije su istakli da je podrška Češke evropskoj integraciji Crne Gore trajna i da su svjesni da je Crna Gora ostvarila veliki napredak u okviru integracionog procesa i samim tim ostala predvodnik među zapadnobalkanskim državama na putu prema članstvu", kaže se u saopštenju.

Oni su poručili da će nastaviti da budu zagovornici politike proširenja i da će predstaviti jasan napredak Crne Gore na evropskom putu svojim partnerima u EU.

Bonus video: