Potrebni konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i kriminala

Koča Pavlović (DF) ocijenio je da je izlaganje Stankovića i Katnića bilo indikativno i da je pokazalo pravo stanje, navodeći da nijedan od njih dvojice nije govorio o tome koje su konkretne optužbe podignute u slučajevima korupcije i kriminala
2 komentar(a)
Odbor za antikorupciju, Foto: Skupstina.me
Odbor za antikorupciju, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 29.07.2015. 18:00h

Tužilaštvo je napredovalo u radu, ali su neophodni konkretni i mjerljivi rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poručeno je na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju.

Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, kazao je da je juče objavljeno istraživanje pokazalo da je Tužilaštvo od institucije koja je u aprilu prošle godine bila najzatvorenija postalo najtransparentnija institucija u Crnoj Gori.

On je, na sjednici Odbora na kojoj je razmatrano stanje u procesu pregovaranja Crne Gore i Evropske unije u dijelu antikorupcije i organizovanog kriminala iz nadležnosti Državnog tužilaštva, poručio da je za neke konkretne rezultate potrebno vrijeme, ali da rezultati neće izostati.

Stranković je dodao da je u toku formiranje informacione službe čiji će zadatak biti unapređenje pravosudnog informacionog sistema.

On se, kako je rekao, nada da će se rješiti stambeno pitanje zaposlenih u Tužilaštvu.

Prema njegovim riječima, u cilju spriječavanja nekažnjivosti djela ratnih zločina pripremljen je izvještaj koji sadrži sve podatke i informacije o postupanju u tim predmetima.

Stanković je ukazao da je u maju usvojena Strategija za istraživanje tih zločina koju će sprovoditi Specijalno državno Tužilaštvo nadležno za krivično gonjenje ratnih zločin.

U cilju uklanjanja uočenih slabosti u toj oblasti, kako je naveo, propisano je da to Tužilaštvo izvrši identifikaciju događaja gdje postoji mogućnost da su kao potencijalni osumnjičeni umiješani državljani Crne Gore.

On je dodao da je propisana i identifikacija crnogorskih državaljana za koje postoji mogućnost da su učestvovali u paramilitarnim grupama koje su bile aktivne u ratom zahvaćenim oblastima.

Stanković je ukazao na to da državno tužilaštvo nema svoje prostorije.

„Veća finansijska sredstva opredjeljena kroz budžet za narednu godinu doprinijela bi poboljšanju situacije i nezavisnosti državnih tužilaca“, poručio je Stanković.

Kada su u pitanju iniciranje i učešće u međunarodnim istragama, on je naveo da je povećan broj međunarodnih predmeta.

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, je, govoreći o nerealizovanim mjerama u okviru tog Tužilaštva, naveo da je donijet akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji tužilaštva.

Prema njegovim riječima, počeće popunjavanje slobodnih radnih mjesta u skladu sa tim aktom.

„Po prvi put u tom Tužilaštvu predviđeno je formiranje stručnih pomoćnika iz oblasti pranja novca, bankarskih stručnjaka, stručnjaka za poreze i za međunarodne bankarske transakcije koji će u značajnoj mjeri omogućiti stručnu konsultaciju specijalnih tužilaca, odnosno glavnog specijalnog tužioca u otrkrivanju i gonjenju počinilaca krivičnih djela“, pojasnio je Katnić.

Predsjednik Odbora Predrag Bulatović ocijenio je da od posljednjeg izvještaja o napretku u borbu protiv visoke korupcije, nema nijedan novih slučaj.

„Konkretnih novih rezultata nema“, smatra Bulatović.

Koča Pavlović iz Demokratskog fronta ocijenio je da je izlaganje Stankovića i Katnića bilo indikativno i da je pokazalo pravo stanje, navodeći da nijedan od njih dvojice nije govorio o tome koje su konkretne optužbe podignute u slučajevima korupcije i kriminala.

„Potrebno je da nam ponude mjerljive rezultate u sferi borbe protiv krupne korupcije i organizovanog kriminala“, poručio je Pavlović.

Nezavisni poslanik Obrad Gojković ocijenio je da je Tužilaštvo u „frci s vremenom“ i pod pritiskom javnosti da riješi slučajeve iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala.

On je, govoreći o ubistvima u Herceg Novom, ukazao da je, kao što je urađeno u Baru nakon ubistva braće Gojačanin, potrebno napraviti izvještaj i za Herceg Novi gdje će se navesti imena kriminalaca, njihovi dosijei, koliko puta i šta su sve uradili.

Nezavisni poslanik Zoran Miljanić naveo je da je usvoje zakonska regulativa i stvoreni preduslovi, ali, kako je dodao, nigdje se ne zna krivac.

On je kao primjer za slučajeve gdje se još uvijek ne zna krivac naveo slučaj Limenke gdje je država, kako je dodao, oštećena sedam miliona eura.

„Morate nam reći ko je kriv za to, mora postojati krivac. Ne može da nema krivca, ako ne, vi ste odgovorni“, poručio je Miljanić, ponavljajući da je jasno da nema mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Prema njegovim riječima, slučaj sa bivšim načelnikom službe za spriječavanje kriminala Uprave policije je, kako smatra Miljanić, savršeni zvizdač.

„Prvi put da imamo čovjeka koji je bio na tako visokoj funkciji u državnim organima koji se bave procesuiranje krivičnih djela da je iznio podatke, čak i pomenuo neka dokumenta“, naveo je Miljanić.

Milorad Vuletić iz Demokratske partije socijalista ocijenio je da je napravljen pomak u radu Tužilaštvu u prošloj godini, navodeći da je bitno kakav je njegov rad nakon kompletnog ekipiranja, odnosno rada u punom sastavu.

„Dostupnost informacija koje su objavljavinje prisutna je u izuzetno visokom procentu“, smatra Vuletić.

Neophodno je, kako je naveo, u kontinuitetu pratiti kretanje kriminaliteta i rad državnih tužilaštva po opštinama.

Prema riječima Vuletića, potrebno je obezbijediti bolju i efikasniju međuinstitucionalnu saradnju na relacijama policija-tužilaštvo-sudstvo.

„Jako je važno da Tužilaštvo obavlja poslove iz svoje nadležnosti obavlja bez pritiska, bez posebnih arbitraža u parlamentu“, zaključio je on.

Bonus video: