Potvrđeno pisanje "Vijesti": Pajovića šalju u Peking

Bivši predsjednik Pozitivne Crne Gore dobio pozitivno mišljenje za prelazak u diplomate
117 pregleda 68 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Skupština Crne Gore
Darko Pajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 07.05.2018. 18:25h

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike dao je pozitivno mišljenje na kandidaturu Darka Pajovića za ambasadora Crne Gore u Kini. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović bi nakon mišljenja Odbora trebalo da ga imenuje za ambasadora.

Pajović je, zajedno sa stranačkim kolegama Azrom Jasavić i Goranom Tuponjom, obezbijedio većinu za izglasavanje povjerenje Vladi Mila Đukanovića krajem januara 2016. godine. Demokratska partija socijalista (DPS) je nakon toga raskinula koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i nakon dugotrajnih pregovora formirala tzv. Vladu izbornog povjerenja u kojoj su se nalazili i predstavnici opozicije.

Pajović je pet mjeseci nakon podrške Đukanoviću glasovima DPS-a i manjinskih partija izabran za predsjednika Skupštine umjesto smijenjenog Ranka Krivokapića. Pozitivna je na izborima 16. oktobra iste godine nastupila samostalno i ostala bez parlamentarnog statusa, nakon čega je Pajović podnio ostavku a mjesto vršioca dužnosti predsjednika stranke preuzela Jasavić.

Pajović će na mjestu ambasadora naslijediti Branka Perovića, koga je Vlada opozvala na sjednici 18. januara zbog prestanka manada po sili zakona. Perović je u Pekingu bio od jula 2012. godine. Odbor za međunarodne odnose je na sjednici dao pozitivno mišljenje na kandidaturu Gorana Poleksića za ambasadora u Rumuniji. Poleksić je bivši šef Vojne obavještajne službe.

Bonus video: