Poučeni greškama prethodnika, bez lutanja, do smjene vlasti

Ključni razlog što PZP i Pozitivna danas nijesu u poziciji u kojoj su bili je što im DPS nije oprostio ulazak u svoje biračko tijelo i što su pokleli pred pritiscima ostalih opozicionih subjekata
49 komentar(a)
Građanski pokret, Foto: Savo Prelević
Građanski pokret, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.01.2015. 20:37h

Građanski pokret ima realne šanse da nakon prvih parlamentarnih izbora bude uticajan, ako ne i presudan igrač na političkoj sceni Crne Gore, sudeći prema rezultatima koje su ostvarile građanske stranke na izborima na kojima su prvi put učestvovali.

Tako je 2006. PzP sa 11 osvojenih mandata postao pojedinačno najjača opoziciona pratija, ali tada stranka Nebojše Medojevića i ostatak opozicije nijesu uspjeli da ozbiljnije ugroze koaliciju predvođenu DPS-om koja je na krilima referenduma do nogu potukla SNP i Srpsku listu...

Slično je bilo i 2012. kada je Pozitivna osvojila oko 8 odsto glasova, odnosno 7 mjesta u parlamentu. Tada su stranciDarka Pajovića i ostatku opozicije nedostajala dva do tri mandata da bude u poziciji da DPS pošalje u opoziciju.

Žarko Rakčević, kao predsjednik Savjeta Pozitivne, ranije je došao u prvi ozbiljniji konflikt sa Pajovićem jer je tražio da se u kampanji napravi jasno distance od DPS-a što bi Pozitivnoj, kao je tumačio, donijelo glasove birača koji su mu nedostajali za dva do tri procenata.

Šef Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević ocijenio je da prostora za funkcionisanje nove partije ima, ali i da je pitanje koliko ima energije u opozicionom biračkom tijelu, kao i među apstinentima, da isprati nove političke subjekte s obzirom da od referenduma na ovamo imamo situaciju da formiranje PZP-a i Pozitivne nije dalo željene rezultate.

Već sada dio DF-a počinje sa napadima na Građanski pokret, kao da su mu oni glavni protivnici, a ne DPS

Janjušević je dodao da za pravljenje partije u ovom trenutku treba dosta elemenata: jak lider, kadrovska nova rješenja, odnosno politički nepotrošena i neiskompromitovana rješenja, rad na jakoj infrastrukturi, jaka medijska i finansijska logistika i ozbiljno istraživanje javnog mjenja koje treba da im da mnoge značajne smjernice.

Ključni razlog što PZP i Pozitivna danas nijesu u poziciji u kojoj su bili je što im DPS nije oprostio ulazak u svoje biračko tijelo i što su pokleli pred pritiscima ostalih opozicionih subjekata. Tako je PzP počeo da luta nakon optužbi SL-a i SNP-a da sarađuje sa DPS-om zato što je krajem 2007. glasao u Skupštini za Ustav Crne Gore sa vladajućom koalicijom, a nakon čega je uslijedio sukob u toj partiji. Slično je i sa Pozitivnom koja još luta nakon fijaska sa Nikšićem, Budvom, Podgoricom i nedavnog loma u partiji.

"Polazi se od pogrešne pretpostavke da je taj prostor dominantno izdijeljen i da je malo prostora za nove inicijative. Uz dužno poštovanje svih onih postojećih političkih aktera koji sebe vide u građanskom konceptu smatramo da će naša ponuda biti sadržajnija programski i po imenima koji je čine"

Već sada dio DF-a počinje sa napadima na Građanski pokret, kao da su mu oni glavni protivnici, a ne DPS. Ono što je otežavajuća činjenica za Građanski pokret je to što će se za isti birački kolač boriti sa jačom konkurencijom nego PZP 2006. i Pozitivna 2012... Ako ne dođe do nekih promjena unutar opozicije, GP će se za iste birače boriti sa tim dvijema partijama, SDP-om, sa DPS-om, manjim dijelom Fronta ako ostane jednistven i na njegovom čelu ostane Miodrag Lekić. Ono što mu može ići u korist je lošija ekonomska situacija nego prije dvije i po, odnosno osam godina.

Miloš Konatar, iz Građanskog pokreta, kaže da je oni već sada imaju svoje biračko tijelo i da ambicija te organizacije nije da ugrožava bilo čije. “Naš cilj je da pomognemo da već jednom dođe do mirne smjene vlasti. Svi oni koji su iskreno za reforme i smjenu vlasti kao preduslov napretka, nemaju razloga da strepe od Građanskog pokreta. Mi bismo iskreno voljeli da naš nastanak bude početak kraja vlasti DPS-a i SDP-a i na to ćemo biti fokusirani”, kazao je Konatar za “Vijesti”. On smatra da se crnogorski politički prostor donekle pogrešno definiše i prezentira javnosti.

“Polazi se od pogrešne pretpostavke da je taj prostor dominantno izdijeljen i da je malo prostora za nove inicijative. Uz dužno poštovanje svih onih postojećih političkih aktera koji sebe vide u građanskom konceptu smatramo da će naša ponuda biti sadržajnija programski i po imenima koji je čine. Sama činjenica da se nakon našeg prvog pojavljivanja veliki broj građana iz cijele Crne Gore zainteresovao da bude dio Građanskog pokreta, govori da smo bili u pravu kada smo pokrenuli cijelu priču”, rekao je Konatar.

Pokret vode iskusni i sposobni ljudi, nema lutanja

Miloš Konatar je kazao da se po prvi put sakupio pravi tim koji će znati da izbjegne sve one zamke u koje su upadale PZP i Pozitivna.

Miloš Konatar

“Suštinska razlika je u stabilnosti i mudrosti koju donose naše starije i iskusne kolege, kao i u mladosti i energičnosti nas mlađih. Razlika je i u tome što mi već danas jasno znamo šta hoćemo i na koji način to možemo ostvariti u odnosu na nedefinisane politike i lutanja koja smo imali do sada u pojedinim partijama koje baštine gradjanski koncept. Već danas na samom početku mi imamo dovoljan broj iskusnih i sposobnih ljudi koji bi bili spremni preuzeti odgovornost upravljanja jednim sistemom kakav je država. To do sada i u ovakvom obliku nijesmo imali kao političku ponudu i građani to od starta prepoznaju,” kazao je Konatar.

Snažna infrastruktura je ključna protiv DPS-a i njegovih “udara”

Dragiša Janjušević smatra da Građanski pokret mora postaviti snažne temelje da im se ne bi dešavale situacije kao sa PzP-om i Pozitivnom, a to je, kako je naveo, snažna infrastruktura.

"Jer samo snažnom infrastrukturom možete da parirate DPS-u i svim udarima koji vam se budu dešavali, jer je nužnost da se formacijski organizujete kao partija koja vlada 25 godina i u čije biračko tijelo ne možete da uđete, da bi ste bili ozbiljan konkurent", rekao je Janjušević.

Dragiša Janjušević

On je dodao da su ostale partije to shvatile dosta neozbiljno smatrajući da će to doći samo po sebi.

"Nova partija se pozicionira kao pokret koji ima mnogo manjkavosti u samom startu-od programskih, kadrovskih do infrastrukturnih, jer "pokret" u ovdašnjoj političkoj tranzicionoj konstalaciji znači nešto za jednokratnu i kratkoročnu upotrebu. Mislim da im treba još dosta elemenata da bi mozaik bio kompletan”, smatra Janjušević.

Bonus video: