Povratak iz Zagreba: Svi iz Vlade stali u jedan avion

Zašto je Vujanović putovao prvi, a vratio se posljednji, takođe posebnim letom, “Vijesti” nijesu uspjele da saznaju
77 pregleda 25 komentar(a)
Crnogorska delegacija, Foto: Beta/Hina
Crnogorska delegacija, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 02.07.2013. 15:13h

Svi članovi Vladine delegacije vratili su se juče istim letom sa proslave u Zagrebu organizovane povodom ulaska Hrvatske u EU, dok je predsjednik države Filip Vujanović trebalo da posebnim letom juče popodne sleti u Podgoricu.

Zvaničnici iz Crne Gore do Zagreba se prebacili iz tri puta >>>

“Delegaciju Vlade Crne Gore činili su premijer Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Igor Lukšić i savjetnici premijera Milan Roćen i Nebojša Kaluđerović. Svi članovi vladine delegacije vratili su se iz Zagreba danas istim letom”, saopšteno je “Vijestima” iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Iz Vlade, međutim nijesu odgovorili koliko je ukupno članova brojila crnogorska delegacija i koliko košta povratni let Podgorica-Zagreb.

Iako su sve ostale delegacije gledale da uštede, crnogorska nije štedjela pare poreskih obveznika. Za manje od 24 sata na zagrebački aerodrom avion ili više njih u kojima su letjeli crnogorski zvaničnici sletjeli su tri puta.

Vujanović je došao dan prije proslave, u subotu, avion u kojem je bio Lukšić je sletio u nedjelju u podne, dok je Đukanović, inače poznat po stalnom kašnjenju, uz 40 minuta zakašnjenja u Zagreb stigao u 16.17 časova.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću prekjuče je pojašnjeno da su zvaničnici otputovali odvojeno zbog ranije peuzetih obaveza.

"Zvaničnici Vlade Crne Gore su u Zagreb otputovali Vladinim avionom, u skladu sa važećim propisima, i to u terminima koje su uslovile obaveze u Podgorici, odnosno Zagrebu", naglasili su iz Biroa za odnose s javnošću.

Kako “Vijesti” saznaju, Lukšić je došao ranije, jer je imao obavezu da u 15 časova bude na sastanku ministara inostranih poslova, koji je priredila ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Iz Vlade, takođe, nijesu pojasnili zašto je Đukanović putovao posebno. Prema nezvaničnim objašnjenju, razlog je što Vladin avion ima svega osam do devet sjedišta, a uz Đukanovića i njegove savjetnike putovali su i članovi obezbjeđenja i prevodioci.

Zašto je Vujanović putovao prvi, a vratio se posljednji, takođe posebnim letom, “Vijesti” nijesu uspjele da saznaju. Njegova savjetnica za informisanje Zagorka Rabrenović juče nije odgovarala na pozive novinara “Vijesti”.

Da Vladi nije prvi put da bespotrebno koristi državni avion o trošku građana, govori i podatak da je Đukanović, tada lider DPS-a, 19. oktobra prošle godine letio na relaciji Podgorica-Maribor-Podgorica, gdje je primio nagradu "Ključ grada Maribora".

Poređenja radi, iz Vlade je saopšteno da je DPS za taj let trebalo da plati 4.655 eura.

“Bespotrebno i prekomjerno trošenja budžetskih sredstava”, juče je osudila Liberalna partija

“Bespotrebno i prekomjerno trošenja budžetskih sredstava”, juče je osudila Liberalna partija.

“Prosto je nevjerovatno da tri najviša predstavnika Crne Gore na ceremoniju putuju zasebnim letovima, a sve o trošku građana, kojima su nametnute prethodne mjere štednje”, ocijenili su iz LPCG.

Oni su podsjetili da se to dešava u “trenucima velike, skoro, apokaliptične ekonomske krize i uvođenja nekoliko neprihvatljivih, a za građane opterećujućih nameta”, a uz svježe smanjenje plata za 10 odsto i najavljenog povećanja cijene električne energije”.

“Da li se neko zapitao kako će na nas gledati evropski zvaničnici i zabezeknuta hrvatska javnost kada vide da nama očigledno pretiče, a ne manjka novca”, pitaju iz LP.

Finska delegacija autom, Amerikanci i Kanađani komercijalnim letom

Za razliku od crnogorske delegacije, predstavnici EU iz Brisela su, na primjer, doputovali jednim avionom. Hrvatski mediji prenose da su delegacije Kosova, BiH i Mađarske, u kojoj je bio i premijer Viktor Orban, doputovali automobilima. Istim avionom su zajedno došli predsjednik, premijer i ministar inostranih poslova Srbije Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Ivan Mrkić.

Kako su objavili hrvatski mediji, komercijalnim letovima u Hrvatsku je došlo 18 visokih zvaničnika, među kojima i predsjednik Kipra Nikos Anastijadis, ministar evropskih poslova Turske Egemen Bagis, kanadska ministarka rada Liza Rajt, ministar evropskih poslova Danske Nikolai Vamen, ministar inostranih poslova Holandije Frans Timermans, predsjednik rumunskog senata Krin Antonesku, kao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Filip Riker i evropska komesarka, potpredsjednica EK Vivijan Reding. Kuriozitet predstavlja podatak da su autom došli predstavnici Finske, Estonije i Litvanije. Državnim avionom, osim predstavnika Crne Gore, doputovalo je još 17 državnika, među kojima je i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov.

Prvi sastanak „osmorke”

Vujanović je juče bio na radnom doručku sa Hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem. Josipović je ugostio predsjednike svih bivših jugoslovenskih država, kao i albanskog kolegu Bujara Nishanija i najavio da je to početak redovnog godišnjeg okupljanja šefova država država regiona na koji bi uvijek bio pozvan i čelnik jedne od zemalja EU. Josipović je na sastanku kazao da je cilj neformalnog susreta sa kolegama iz regiona da se raspravlja o temama koje su od interesa za region.

On je istakao da je okupljanje predsjednika njegova zajednička inicijativa sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom. Stvaranjem tradicije neformalnog okupljanja takođe žele da promijene percepciju regiona unutar EU i da pokažu "kapacitet političke volje da se stvari riješavaju dijalogom, ne pod pritiskom Unije već "iznutra". Iz Josipovićevog kabineta je saopšteno da će idući sastanak "osmorke" biti održan u Sloveniji.

Bonus video: