Povrijeđeni Medojević i Radulović: Policija bacala šok bombe i suzavac

Ispred Skupštine Crne Gore ranije večeras je uhapšeno više osoba, a među njima su pripadnici Pokreta za neutralnost Marko Milačić i Vladislav Dajković i univerzitetski profesor Vladimir Božović
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2015. 21:31h

Poslanik Nebojša Medojević i potpredsjednik Skupštine Branko Radulović lakše su povrijeđeni u sukobu policajaca i demonstranata večeras u Podgorici, nakon čega je policija bacila suzavac i dvije šok bombe na okupljene građane.

Na čelu kolone građana su, pored Medojevića i Radulovića, bili poslanici Andrija Mandić, Predrag Bulatović, Branka Bošnjak, Milan Knežević, Milutin Đukanović, Strahinja Bulajić, Janko Vučinić, Ljiljana Đurašković...

Specijalne jedinice su okupljene rastjerali iz Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, jedan dio Ulicom slobode ka Trgu republike, a drugi dio ka Sahat Kuli preko mosta Braće Zlatičanin. Više puta je dolazilo do sukoba i koškanja između demonstranata i policije.

U centru grada je trenutno mirno, a primjetne su jake policijske snage. Izlog butika "Opera" je polomljen kamenicama.

Društvene mreže je obišla fotografija Predraga Mitrovića, demonstranta povrijeđenog lica od kanistera od suzavca.

Mitrović, privatni auto-prevoznik iz Podgorice je kazao da je došao kako bi mirno izrazio protest zbog loše situacije u državi i policijske torture. "U opštem metežu mi se čini da me je pogodio kanister od suzavca u lice, ali nisam skroz siguran šta me pogodilo. Samo smo pokušali da se sklonimo sa mjesta gdje je bačen suzavac i gdje je eksplodirala šok bomba. Vidio sam krv na ulici i nekoliko osoba koje su se žalile na povrede", rekao je Mitrović.

Ekskluzivni snimci TV Vijesti: Sukob policije i demonstranata >>>

Vanredno zbog protesta: Krivokapić sa predsjednicima parlamentarnih partija >>>

DF: Novi protesti u nedjelju >>>

Pogledajte kako je uhapšen Marko Milačić >>>

Stariji demonstrant poručio policiji: "Vi imate hranu i spavanje, a ja nemam ništa" >>>

[FOTO] Protesti u 34 fotografije: Ovako je večeras bilo u Podgorici >>>

Među okupljenim građanima su bili i poslanici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Koča Pavlović, Slaven Radunović i poslanik Mladen Bojanić, koji su predvodili kolonu demonstranta.

Tok događaja:

20:54 Grupa demonstranata pokušala je da priđe poslovnici Prve banke u ulici Vuka Karadžića, ali ih je u tome spriječila policija.

20:39 Policija je građane koji su mirno stajali pored hotela "Hilton" satjerala ka mostu Braće Zlatičanin, a grupu koja je bila ispred Pošte ka centru grada.

20:36 Bulevar Svetog Petra Cetinjskog ponovo je zatvoren za saobraćaj.

20:33 Kordoni policije postavljeni su kod Karđorđevog parka, Kraljevog parka i na početku Ulice slobode. Ulica slobode je prehodna.

20:29 Most Braće Zlatičanin prohodan je samo za pješake

20:20 U sporednim ulicama u centru Podgorice i ulazima zgrada mogu se vdijeti tragovi krvi.

Ispred Skupštine Crne Gore ranije večeras je uhapšeno više osoba, a među njima su pripadnici Pokreta za neutralnost Marko Milačić, Vladislav Dajković, Boško Vukićević i univerzitetski profesor Vladimir Božović.

Hapšenja ispred Skupštine

Demonstranti su ispred Skupštine uzvikivali "Ubice", i "Milo lopovi".

Hapšenje jednog od demonstranata

Policija satjeruje demonstrante

Pristalice pokreta Otpor diktatorskom režimu, njih oko 100, prošli su oko 18 časova policijski kordon na mostu Blaža Jovanovića i sjeli na trotoar ispred Skupštine Crne Gore.

Policija satjeruje demonstrante ka parku

Ranije su najavili da će ispred Skupštine čekati okupljanje Demokratskog fronta koje je zakazano za 20 časova, kada će krenuti ka zgradi Uprave policije.

Ispred Skupštine oko 18 časova

Okupljeni su se kretali trotoarom Bulevara Svetog Petra, a policija je zaustavila saobraćaj, braneći im da pređu most. Okupljenima se pridružio poslanik Janko Vučinić.

Pokret je oko 17 sati održao protest kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom kako bi negodovalii zbog intervencije policije tokom razbijanja protesta Demokratskog fronta.

Oni su ispred spomenika istakli transparente 'Mi smo Crna Gora' i 'Nikad u NATO vojna neutralnost Crne Gore'.

Boško Vukićević iz Pokreta kazao je da je prema narodu primjenjena sila.

"Ova i ovakva policija ne služi ni zakonu ni narodu nego samovolji jednog covjeka", rekao je on, pozivajući opoziciju da napusti parlament i sve institucije vlasti."'Tražimo bojkot svih izbora i formiranje tehničke vlade bez režimskih stranaka."

Profesorica Mirjana Kuljak je pozvala opozicione političare da prikazu imovinske kartone prije izbora i da ne dozvole da u tehničkoj vladi budu predstavnici vlasti.

"Ako bude tako mi ćemo nastaviti da sirimo glas. Kad NATO dođe reći ću im da su okupatori", rekla je Kuljak.

Novinar Marko Milačić ranije je na svom Fejsbuk profilu pozvao je sve građane Crne Gore, bez obzira na to koju partiju preferiraju, da preuzmu stvar u svoje ruke i da organizuju blokadu mosta Blaža Jovanovića povodom posljednjih dešavanja u Podgorici. Poruku Milačića prenosimo u cjelosti: "Pišem striktno u lično ime, kao građanin. Ovako: Sada ne treba čekati samo opoziciju, treba preuzeti stvari u svoje ruke. Svako kako zna i umije, koliko može. Treba pokazati da se na ovo ne pristaje. Nije ovo udar na DF, ovo je šamar u lice svima nama. Pobuna nije stranačka stvar! Dakle, slobodni ljudi treba da se organizuju (Facebook može da pomogne dosta), da formiraju svoje grupe i da nenasilnim vidom otpora, na više tačaka po gradu, pružimo, kakav-takav, otpor mafijašima. Da poručimo: ne pristajemo! Kao jedan od vidova otpora, što prije, konkretno predlažem: automobilima blokirati most Blaža Jovanovića. Zakrčiti saobraćaj, pa odmah VEČERAS organizovati tribinu, između ostaloga. Treba formirati grupu koja će koordinisati zakrčenje (inbox). Ko želi može doći na protest koji u 17.00, kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog, organizuje grupa "Sloboda narodu" pa ćemo se i tamo dogovarati oko blokade i ostaloga. Ulica."

Galerija

Bonus video: