Pozitivna Bar: Stvorićemo transparentnije uslove za legalnu gradnju

Utvrđivanje javnog interesa u domenu infrastrukturnog razvoja PCG će zasnivati na većem uključivanju građana
5 komentar(a)
grad Bar, Foto: Upravapolicije.com
grad Bar, Foto: Upravapolicije.com
Ažurirano: 07.05.2014. 14:24h

Barski odbor Pozitivne Crne Gore objavio je danas da će nakon 25. maja razvoj ovog grada sprovoditi na osnovu planske urbanizacije i sistemskog rješavanja infrastrukturalnih problema.

Iz PCG ocjenjuju da se dosadašnja prostorno-planska aktivnost DPS-SDP vlasti ogledala u nepostojanju urbanističke strategije razvoja i kašnjenju usvajanja ili odsustvu planske dokumentacije.

"Privredni razvoj i očuvanje prostora, kao najvažnijeg ekonomskog resursa našeg grada, omogućićemo usvajanjem Prostornog plana opštine i hitnim donošenjem neophodnih DUP-ova. Za razliku od aktuelne vlasti, stvorićemo transparentnije uslove za legalnu gradnju", saopštio je danas potpredsjednik OO PCG Bar i kandidat za odbornika Neđeljko Necko Đurović. On je dodao da će PCG neophodna sredstva za sanaciju posljedica bespravne gradnje i komunalno opremanje neformalnih naselja obezbijediti kroz njihovo popisivanje i blagovremenu legalizaciju, te da će ovaj novac biti raspoređivan po mjesnim zajednicama “u odnosu na stepen naplate u njima” i direktno usmjeren za konačno rješavanje vodosnabdijevanja, izgradnje fekalne i atmosferske kanalizacije, elektrifikacije i putne infrastrukture.

"Iniciranje umanjenja zahvata zone Morskog dobra biće jedan od prioriteta PCG OO Bar. Ovim poduhvatom biće umanjene učestale urbanističke zloupotrebe i devastacija priobalja, doći će do poboljšanja komunalnog opremanja i održavanja ovog prostora i što je veoma bitno, povraćaja neophodnih budžetskih sredstava po osnovu namjenskog korišćenja ovog zemljišta", naveo je Đurović.

Utvrđivanje javnog interesa u domenu infrastrukturnog razvoja PCG će zasnivati na većem uključivanju građana putem osmišljenih javnih rasprava i ustanovljavanjem tipskih obrazaca za projekte infrastrukturnog opremanja mjesnih zajednica čime će “otkloniti dosadašnju sumnjivu, netransparentnu i često ispolitizovanu praksu u radu odbora MZ”.

"Za regulaciju postojećeg saobraćajnog haosa, PCG OO Bar smatra neophodnim usvajanje saobraćajne studije za opštinu Bar. U okviru ovog planskog projekta riješićemo problem saobraćaja u mirovanju (parkinga), utvrditi pješačke prolaze (pasarele, podzemne prolaze...), konačno odrediti putne koridore i njihove alternativne pravce (centar grada -Stari Bar), kao i namjensko ili sezonsko preusmjeravanje saobraćaja. Sa nadležnim državnim organima učinićemo sve da što brže realizujemo obilaznicu oko Bara. Rekonstruisaćemo putne pravce Volujica – Pečurice – Kamenički most, Bar – Virpazar preko Sutormana i izgraditi kružne tokove u naseljima Čeluga i Sutomore", istakao je Đurović.

Planovi barske PCG su i gradnja otvorenog i zatvorenog bazena, pješačko – biciklističke staze duž cijele opštinske obale, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Baru i Sutomoru i azila za nezbrinute životinje.

U okviru postojeće deponije “Možura” najavljuju otvaranje reciklažnog centra, a žele i da osnuju „Fond za ljepši grad” iz koga će se finansirati uljepšavanje i sanacija barskih fasada.

Bonus video: