Pozitivna Crna Gora da vrati mandat SDP-u

SDP će sada imati odbornički mandat u SO Podgorica
71 pregleda 23 komentar(a)
Evropsko lice Podgorice, Foto: Boris Pejović
Evropsko lice Podgorice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.12.2015. 18:27h

Socijaldemokratska partija (SDP) će u Skupštini Glavnog grada povratiti jedno odborničko mjesto koje joj je oduzela izborna komisija i dala ga Pozitivnoj, nakon što se nosilac zajedničke liste koalicije Evropsko lice Podgorice Dragan Bogojević povukao u septembru 2014. nakon lokalnih izbora, presudio je Upravni sud.

SDP će time imati jedan mandat u podgoričkoj skupštini koji će najvjerovatnije pripasti Jadranki Vojinović, državnoj sekretarki u MUP-u.

Od pet osvojenih mjesta saveza “Evropsko lice Podgorice”, Pozitivna trenutno ima tri, a SD Ivana Brajovića dva mjesta u lokalnom parlamentu jer su nakon rascepa SDP-a oba odbornika Damir Šehović i Đorđe Suhih prešli u novu stranku.

SDP je tužbu Upravnom sudu podnijela odmah nakon lokalnih izbora u vrijeme dok je partija bila jedinstvena.

Po koalicionom sporazumu, u slučaju da nestranačka ličnost (Bogojević) napusti mjesto, sljedeće šesto mjesto pripada SDP-u. Međutim, kako je međuvremenu Raško Konjević podnio ostavku na odborničko mjesto pa ga je zamijenio Đorđe Suhih, Izborna komisija Podgorice je upražnjeno mjesto popunila odbornicom Pozitivne Tamarom Bajić.

To je i bio razlog što se SDP obratio Upravnom sudu, koji je najprije odbacio tužbu kao nedozvoljenu, tvredći da odluka komisije nije bila konačna, iako je SDP dostavio dokaz da je mandat Bajićevoj verifikovan na sjednici Skupštine Podgorica 6.10.2014.

SDP je zatim Vrhovnom sudu podnio zahtjev za vanredno preispitivanje odluke Upravnog suda i najviša sudska instanca je poništila presudu Upravnog suda. U novoj, pravosnažnoj presudi Upravnog suda od 10.novembra odlučeno je u korist SDP-a.

“Poništava se Izvještaj o popuni odborničkog mjesta IK Glavnog grada od 1.10.2014. i na njemu verifkovan mandat dr Tamari Bajić konstatovan u zapisniku sa druge sjednice Skupštine Glavnog grada od 6.10.2014. ...,”navodi se u presudi.

Nju Izborna komisija Podgorice treba da izvrši najkasnije u roku od mjesec od prijema, odnosno do sredine januara.

“SDP-u se vraća što su građani dali“

Član Predsjedništva SDP-a i zastupnik tužbe pred Upravnim sudom Bojan Zeković, rekao je da presuda obezbjeđuje da “hiljade građana koji su glasali za SDP na preizborima moraju biti predstavljeni u Skupštini Glavnog grada”.

“Poslije godinu dana odugovlačenja i nakon što mu je Vrhovni sud poništio prethodne odluke, Upravni sud koji u roku od mjesec dana i preko reda rješava po privatnim tužbama gdje postoji politički interes za registracijom posebnih oblika organizovanja pojedinih partija, je riješio po tužbi SDP-a i vratio mandat koji su nam nezakonitim odlukama oduzeli Izborna komisija i Skupština Glavnog grada.

Pokušavali su nam uzeti odbornike, poslanike, mjesta u izvršnoj vlasti, pa i ime ali dolazi vrijeme da se SDP-u vrati ono što su nam građani dali na izborima, rekao je Zeković.

Bonus video: