Pozitivna Crna Gora traži uvođenje ordena časti

Đonović je kazao da orden časti mora biti elitno državno priznanje u funkciji podrstrijeka da se na tim vrijednostima čuva Crna Gora
34 komentar(a)
Ranko Đonović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ranko Đonović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 26.09.2016. 11:23h

Politički savjet Pozitivne Crne Gore pokrenuo je inicijativu da država uspostavi dodjelu ordena časti za naročiti doprinos afirmaciji i njegovanju multietničkih ii multikonfesionalnih vrijednosti, saopštio je predsjednik savjeta, Ranko Đonović.

On je kazao da orden časti mora biti elitno državno priznanje u funkciji podrstrijeka da se na tim vrijednostima čuva Crna Gora.

„Crna Gora nije još na najbolji način stala na noge i najlakše ju je po tim šavovima cijepati. A obično kad na tim šavovima počne da puca država onda o posljedicama koje su se desile na ovim prostorima prije 20 godina ne treba pričati“, rekao je Đonović na konferenciji za novinare.

On je saopštio da će Politički savjet pokrenuti i drugu inicijativu, odnosno da će od izvršne vlasti tražiti da, preko Ministarstva kulture, obezbijedi uslove da se kult svetog Vladimira očuva u izvornom tradicionalnom značenju.

„Sveti Vladimir pripada podjednako svima i zaslužuje dva oltara i poštovanje sve tri vjerske konfesije“, naveo je Đonović.

Samo pravilnim shvatanjem istorije, kaže on, izbjeći se eventualne nove podjele naroda u Crnoj Gori.

„Zato postoji potreba da se u fokusu državnih institucija nađe briga i obaveza očuvanja ovih neosporno neponištivih i ogromnih crnogorskih vrijednosti“, kazao je Đonović.

On jerekao da se sada sa sigurnošću može tvrditi da će Pozitivna biti dio buduće vlasti, kako zakonodavne tako i izvršne.

Đonović je kazao da će Politički savjet Pozitivne inicirati mnogo ideja iz svih sfera života iz kojih će preko svojih prestavnika u vlasti pokušati da inicira probleme koji, kako jenaveo, deset godina čekaju na bolja vremena.

„Uvjereni smo da će završetkom ovih izbora ta vremena doći“, dodao je Đonović.

On je kazao da su političku scenu u Crnoj Gori političke elite bez ikakve mjere „dovele do apsurda u borbi koja podrazumijeva sve i svašta samo kako bi se dokopali vlasti i zaobilazi probleme“.

Drugi dio scene, ističe Đonović, pripremajući se za izbore i praveći probleme žele u kampanji da je dovedu na što manji nivo i iskomplikuju je.

„Oni to namjerno rade, i najgore je što se takvo stanje prenosi među građanima i nije dobro za državu“, rekao je Đonović.

On je poručio da Pozitivna neće učestvovati u toj „prljavoj igri“.

„Politička situacija u bližem i širem okruženju suviše je ozbilja i nije vrijeme za igre niti je odgovorno i moralno Crnu Goru tretirati kao kolateralnu štetu u ogoljenoj borbi za vlast, koja je veoma naglašena zadnjih par godina“, ocijenio je Đonović.

On je kazao da se suštinski problemi moraju prvo prepoznati pa se na njih djelovati borbom ideja i programa a ne, kako je naveo, floskulama i napadima na pojedine političke ličnosti.

Bonus video: