Pozitivna ponovila: Podržaćemo Vladu ako naš plan bude prihvaćen

“Na sjednici Glavnog odbora još jednom je potvrđeno da Plan Pozitivne znači razrješenje političke krize čime donosi političku stabilnost, stvaranje uslova za fer i demokratske izbore i nastavak integracionih procesa” kazali su iz Pozitivne
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2016. 23:30h

Pozitivna Crna Gora očekuje da će Demokratska partija socijalista (DPS) danas odgovoriti da li je njihov Plan za prevazilaženje političke krize prihvatljiv partiji Mila Đukanovića, što je uslov da daju glas za povjerenje Vladi.

Glavni odbor Pozitivne potvrdio je sinoć Plan za prevazilaženje političke krize i dodatno razmotrio okolnosti oko nakon sastanka sa potpredsjednice Azre Jasavić sa zamjenikom predjsednika DPS-a Duškom Markovićem i javnih istupa dijela opozicionih stranaka, saopšteno je iz te stranke.

“Na sjednici Glavnog odbora još jednom je potvrđeno da Plan Pozitivne znači razrješenje političke krize čime donosi političku stabilnost, stvaranje uslova za fer i demokratske izbore i nastavak integracionih procesa” kazali su iz Pozitivne.

“Vijestima” je iz Pozitivne rečeno da je na sjednici GO potvrđeno da će podržati Vladu samo ukoliko njihov plan bude prihvaćen.

Iz vrha te partije potvrdili su da niko, osim Ujedinjene reformske akcije (URA) niko još uvijek nije eksplicitno prihvatio ili odbio njihov plan za prvazilaženje krize.

“Niko nas nije odbio ni prihvatio, analizirali smo prethodna dva dana rasprave u parlamentu i iznešene stavove i vlasti i opozicije. Očekujemo da će DPS danas saopštiti svoj stav o planu” rekao je “Vijestima” izvor iz Pozitivne.

Marković je juče u parlamentu, upitan šta misli o planu Pozitivne, kazao da će DPS svoj stav iznijeti tokom tekućeg zasijedanja parlamenta.

Planom Pozitivne za rješenje političke krize od DPS-a se traži da opoziciji ustupi ministarska mjesta, na političkom i ekspertskom nivou, kako bi se obezbijedili uslovi za fer izbore.

Partija Darka Pajovića takođe je tražila učešće parlamentarne opozicije u radu ministarstava na onim pozicijama na kojima mogu kontrolisati finanijske tokove, zapošljavanja, socijalna davanja kako bi bile spriječene zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe.

Pozitivna je tražila da se proširi nadležnost skupštinskog odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa značajnih za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, kao i formiranje privremenog odbora za medije sastavljenog od predstavnika vlasti i opozicije.

Zahtijeva se i da se sprovođenjem izbornog zakonodavstva omogući članovima DIK, Agencije za antikorupciju i DRI da u punom kapacitetu obavljaju svoje zakonske nadležnosti. Dokumentom se traži traži i da prioritet Vlade mora biti neselektivna i efikasna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, zahtjevajući da se u roku od 15 dana postavi rukovodilac policijskog odjeljenja uz poštovanje uloge specijalnog tužioca u tom procesu. Pozitivna zahtijeva da javni funkcioneri i službenici protiv kojih se vode istrage za korupciju ne mogu obavljati aktivnosti do okončanja procesa.

Pozitivna traži i osnaživanje VDT-a kako bi se dodatno ispitali navodi o zloupotrebama državnih resursa tokom izbornog procesa.

Galerija

Bonus video: