Pozitivna se zahvalila DPS-u na ponudi: Vjeruju u dogovor sa opozicijom

Među deset principa te partije je i poštovanje nezavisnosti i suverenosti Crne Gore
95 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 20:28h

Pozitivna Crna Gora predstaviće sjutra Demokratskom frontu (DF) i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) pregovaračku platformu, na osnovu koje sa njima planira da formira vlast u Nikšiću.Lider Pozitivne Darko Pajović kazao je na konferenciji za novinare da je Glavni odbor te partije na današnjoj sjednici jednoglasno usvojio pregovaračku platformu sa deset načela, koju je u srijedu usvojio nikšićki Inicijalni odbor.Navodi se da će se nastojati da se u slučaju vršenja buduće vlasti poštuju principi depolitizacije i departizacije svih organa lokalne uprave i uvođenja principa odgovornosti u svim organima na lokalnom nivou.“Pozitivna će insistirati i na eliminisanju svih vidova korupcije i organizovanog kriminala u organima lokalne uprave i javni preduzećima, kao i na isključenju revanšizma u organima lokalne uprave, u odnosu na svoje političke konkurente”, navodi se u tom dokumentu.

Poštovanje rezultata referenduma

Među deset principa te partije je i poštovanje nezavisnosti i suverenosti Crne Gore, kao i rezultata referenduma o nezavisnosti kao jasnog i nedvosmislenog opredjeljenja građana Crne Gore.

Princip Pozitivne je i poštovanje državnih simbola kako je predviđeno Ustavom, a utvrđeno Zakonom o državnim simbolima, odnosno zastave, grba i himne.“Ovo ne isključuje vaša programska opredjeljenja o simbolima, ali skladno legalističkoj pretpostavci zahtjeva poštovanje postojećih simbola u punoj mjeri”, pojašnjeno je iz Pozitivne.Ta stranka traži i da se poštuje princip omogućavanja konstruktivnog dijaloga sa građanima o nastavku evroatlantskih integracija Crne Gore, kao i saradnje sa zvaničnim vlastima Kosova, odnosno njihovim lokalnim upravama, kada je od značaja za razvoj Opštine Nikšić.

Da se u Frontu dogovore oko nekih pitanjaPozitivna insistira i na jasnom otklonu od političke prošlosti i politike Slobodana Miloševića i osudu svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, sa posebnom osudom genocida u Srebrenici i puno poštovanje odluka Haškog tribunala.Upitan kakve veze sa lokalnim nivoom imaju posljednja dva principa, Pajović je kazao da su toj partiji neophodni jasni stavovi svojih saradnika, navodeći da se dogodilo da je lider Fronta Miodrag Lekić iznio jasan stav o priznanju Kosova, ali da su neki funkcioneri tog saveza imali dijametralno suprotne izjave.

“Ljudi iz opozicije moraju se jasno odrediti prema svim pitanjima, jer ne želimo da dođemo u situaciju da delegaciju iz neke kosovske opštine primi u Nikšiću delegacija Pozitivne, a da se neko drugi od toga ogradi”, pojasnio je on.Pajović je, komentarišući zahtjev za otklon od Miloševićeve politike, naveo da mnoge odluke iz prošlosti nijesu bile dobre ni za građane Crne Gore ni za region, kao i da su generacije koje podržavaju Pozitivnu “veoma osjetile” loše odluke te politike.“Ako je mogao sadašnji premijer Srbije, koji je sam pripadao toj politici, ne vidim nijedan razlog da to ne urade političke partije u Crnoj Gori, pogotovo jer su u neformalnim razgovorima saglasni sa onim što smo stavili na papir”, rekao je on.

Troje u pregovaračkom timuPajović je kazao da je pregovaračka platforma zasnovana na legalističkom pristipu kao i da je Pozitivna njom pokazala političku ozbiljnost, dosljednost i doraslost.“Razumijemo da se radi o teškom i bolnom trenutku koji će morati da iskažu partije sa određenom poloitičkom prošlošću, ali po pitanju ovih principa mi nemamo nikakvu dilemu. Vjerujem da je ovo dobro i za one kojima nudimo saradnju, za građane, ali i za čitavu državu”, smatra on.

Pajović je najavio da će ujutru na odvojene sastanke pozvati predstavnike Demokratske partije socijalista (DPS), DF-a i SNP-a.

On je kazao da će pregovarački tim činiti generalni sekretar Mladen Bojanić, nosilac liste Nikola Koćalo i funkcioner partije Vera Miljanić.

Ništa sa DPS-omPredstavnicima DPS-a će, kako je pojašnjeno, zbog političke korektnosti biti predstavljeni razlozi zbog kojih Pozitivna nije uzela ni u razmatranje njihovu ponudu o pregovorima za formiranje vlasti.“Pregovora sa DPS-om niti je bilo, niti će biti. Naše čvrsto uvjerenje je da su građani jasno iskazali da ne žele da oni čine vlast. Pod tim podrazumijevamo bilo kakvu podršku nama, manjinskoj vladi, ili mogućnost da mi nekog iz dosadašnje vladajuće garniture pomognemo”, poručio je Pajović.Prema njegovim riječima, iako to možda sužava mogućnost dogovora, političke trgovine nema niti je žele.Upitan šta će biti alternative ukoliko sa opozicijom ne postignu dogovor, Pajović je naveo da će ostati pozitivni.“Vjerujemo da će biti dovoljno političke racionalnosti i pragmatizma. U slučaju neprihvatanja daćemo sve od sebe da nađemo neke modalitete. Većina građana glasala je za te principe i oni su osnov pregovoora”, zaključio je on.

Galerija

Bonus video: