Prava Crna Gora: Davanjem aerodroma strancima pod zakup, Vlada sprovodi novu pljačku

"Gubitnici će, kao po običaju, biti oni koji snose najveće troškove ovakvih jalovih prodaja - građani Crne Gore", navodi Vukčević
1375 pregleda 3 komentar(a)
Prava Crna Gora, Foto: Prava Crna Gora
Prava Crna Gora, Foto: Prava Crna Gora

U zemlji u kojoj su svi važniji državni resursi poput atraktivnih plaža, lokacija, nekadašnjih hotela, pa i fabrika - rasprodati - ne čudi što je informacija da je crnogorska Vlada odobrila ustupanje aerodroma na punih trideset godina stranom koncesionaru bez većih tenzija olako prihvaćena, ocjenjuje ekonomista Ivica Vukčević iz Prave Crne Gore.

"Ipak, i pored činjenice da su pomenutu odluku Vlade pratile brojne nejasnoće, netransparentnost, pa čak i protivljenje koalicionog SD-a, elementarna logika, odnosno najjednostavnije poznavanje matematike govori da se radi o poslu koji je štetan po sve građane Crne Gore, a ne samo kadrove Socijal demokrata koji su zaposleni Aerodromima. Dakle, glavni preduslov davanja koncesije jeste plaćanje jednokratne naknade od 100 miliona eura unaprijed, što je 3,3 miliona eura godišnje na period od trideset godina. Koncesionar bi prema koncesionom ugovoru morao da plati i godišnju naknadu od 10% bruto prihoda Aerodroma Crne Gore, što je iznosilo 3,7 miliona eura za 2018. godinu", navodi se u saopštenju Vukčevića.

Dodaje da tom hronologijom "Vlada bi dobila u 2018. godini 3,3 + 3,7 miliona eura, što je 7 miliona eura, a profit Aerodroma Crne Gore je u 2018. godini je bio 9,5 miliona eura".

"Prema tome koncesionar bi iznio iz Crne Gore čist profit od 2,5 miliona eura. Tome treba dodati i činjenicu da se očekuje utrostručenje broja putnika u narednih trideset godina, što znači da će se višestruko povećati i profit Aerodroma koji se iznosi iz Crne Gore, a koji bi se mogao iskoristiti za razvoj Aerodroma, ali i cjelokupne turističke ponude naše zemlje. Budući da se osnovna definicija koncesije odnosi na pravni posao između davaoca i primaoca koncesije u cilju povećanja stepena efikasnosti, i golim okom je vidljivo da će se u ovom slučaju povećati samo stepen iznošenja novca iz naše države u korist stranih investitora. S tim u vezi, ovo je ko zna koji po redu dokaz da Vlada vodi pogrešnu ekonomsku politiku na štetu Crne Gore, jer davanjem koncesije, i to ovako sumnjive, jasno je da će profitirati više strana, počevši od visokih kadrova DPS-a, pa do koncesionara. S druge strane, gubitnici će, kao po običaju, biti oni koji snose najveće troškove ovakvih jalovih prodaja - građani Crne Gore", zaključuje Vukčević.

Bonus video: