Prava Crna Gora: Kažnjavanje neustajanja na himnu neustavno i diskriminatorsko

Iz Prave Crne Gore su poručili da ustajanje ili neustajanje prilikom intoniranja himne spada u domen slobode izražavanja koja je garantovana članom 47. Ustava po kom, kako navode, "svako ima pravo na slobodu izražavanja govorom, pisanom riječju, slikom ili na drugi način"
100 pregleda 58 komentar(a)
Marko Milačić i ekipa, Foto: Prava Crna Gora
Marko Milačić i ekipa, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 06.10.2018. 10:35h

Ukoliko bi bile usvojene predložene izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, direktno bi prekršile Ustav Crne Gore i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i to ne samo u garantovanom polju slobode izražavanja, koja je prioritet i suština demokratskog društva već i u domenu zabrane diskriminacije, imajući u vidu lica sa invaliditetom ili lica koja su na drugi način, u trenutku intoniranja himne, fizički onemogućena da stoje, navodi se u saopšenju advokatskog tima Prave Crne Gore.

Oni su naveli da je zaštita ugleda države Crne Gore predviđena Krivičnim zakonikom gdje je, dodaju, u članu 198 propisano kada postoji povreda ugleda Crne Gore: “Ko javno izloži poruzi Crnu Goru, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.”

"Sankcionisane su djelatnosti kojima se povređuje ugled Crne Gore, kao što su razni oblici omalovažavanja, ismijavanja, ponižavanja i sličnih radnji. Povreda ugleda Crne Gore postojala bi koliko neko, prilikom intoniranja himne, nedoličnim ponašanjem pokazao omalovažavanje ili nipodaštavanje prema himni. Neustajanje prilikom intoniranja himne ne predstavlja povredu ugleda Crne Gore po ovom članu i zakonu koji štiti ugled Crne Gore, jer da je neustajanje prilikom intoniranja himne nepoštovanje ugleda Crne Gore bilo bi sankcionisano ovim zakonom", dodaje se u saopštenju.

Iz Prave Crne Gore su poručili da ustajanje ili neustajanje prilikom intoniranja himne spada u domen slobode izražavanja koja je garantovana članom 47. Ustava po kom, kako navode, "svako ima pravo na slobodu izražavanja govorom, pisanom riječju, slikom ili na drugi način".

"Predviđenim zakonskim rješenjem krši se Ustavno pravo građanina Crne Gore da prema himni nešto osjeća ili ne osjeća, što je direktni napad na slobodu izražavanja garantovanu Ustavom", stoji nadalje u saopštenju.

Podsjećaju da je pravo na slobodu izražavanja garanovano i članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, a opseg zaštite koje u pruža taj član u cilju što potpunijeg ostvarivanja ovog prava obuhvata čak i informacije ili ideje koje mogu biti uvrjedljive po druge ljude, a sve u cilju ostvarenja tolerancije, raznlikosti mišljenja i širokoumnosti, ukoliko se time ne ostvaruje govor mržnje.

Bonus video: