Pravnici neće da se političari igraju sa njima

Skupštinski odbor danas treba da utvrdi listu kandidata koji ispunjavaju uslove za članstvo u Sudskom savjetu, na oglas se javilo samo osmoro
864 pregleda 0 komentar(a)
: Saslušanje kandidata za Sudski savjet nakon posljednjeg konkursa (arhiva), Foto: Boris Pejović
: Saslušanje kandidata za Sudski savjet nakon posljednjeg konkursa (arhiva), Foto: Boris Pejović

Osmoro pravnika zainteresovano je da bude u Sudskom savjetu, jer se toliko njih javilo na konkurs Skupštine koji je okončan u utorak.

To je skoro upola manje od uobičajenog broja onih koji su se javljali na oglase koje je raspisivao parlament, odnosno njegovi Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu. Prema informacijama “Vijesti” pojedinci, među kojima i neka ugledna imena u pravničkom svijetu, ovaj put nijesu podnijeli dokumentaciju jer ne žele da se kompromituju u političkom nadgornjavanju opozicije i vlasti oko izbora Sudskog savjeta.

Odbor za politički sistem danas na sjednici trebalo bi da utvrdi listu kandidata koji ispunjavaju tražene uslove, među kojima i da imaju 15 godina radnog iskustva na pravnim poslovima, da uživaju lični i profesionalni ugled.... Nakon toga pravničko znanje provjeravaju poslanici konsultativnim saslušanjem prijavljenih na sjednici odbora. Oni potom predlažu četiri kandidata plenarnoj sjednici, a za njihov izbor treba da glasa dvije trećine poslanika, odnosno tri petine u drugom pokušaju.

U SS bira se četvoro pravnika, a njegov saziv iz redova sudija i Ministarstva pravde već je promijenjen nakon što je starom savjetu istekao mandat.

Sa pravnicima se kasni jer ne postoji potrebna dvotrećinska većina za njihov izbor, pa je promijenjen i Zakon o sudovima kako bi sadašnji sastav dobio najviše još godinu dana jer bi se blokirao rad najvišeg sudskog tijela.

Na oglas raspisan 30. novembra javio se uglavnom dio kandidata koji su i posljednji put podnijeli prijavu, ali im Skupština nije poklonila povjerenje.

Očekivalo se da bi ovaj put trebalo da bude drugačije nakon što se opozicija vratila u Skupštinu i u Odbor za izborno zakonodavstvo, ali od toga nema ništa nakon hapšenja poslanika DF-a. Taj savez ponovo bojkotuje rad Skupštine i njenih tijela i za sada nije spreman da se aktivno uključi u izbor SS.

Nakon ranijeg konkursa, parlament je već dva puta glasao, na julskom i novembarskom zasjedanju, ali kandidati za Sudski savjet nijesu dobili potrebnu većinu.

Kandidati za tu funkciju bili su bivši sudija u Evropskom sudu za ljudska prava Nebojša Vučinić, bivši sudija Vrhovnog suda Sreten Ivanović, donedavni član Tužilačkog savjeta Veselin Racković i profesorica na Univerzitetu Mediteran, Vesna Ratković. Mandat aktuelnom sastavu je istekao 2. jula, pa je Vlada incirala izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama. Izmjenama, koje su usvojene u julu, je, između ostalog, predviđeno da se članovima Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika produžava mandat do izbora novih. Na čelu Sudskog savjeta, koji ima deset članova, je Mladen Vukčević. Njemu je u julu, na konstitutivnoj sjednici Sudskog savjeta jednoglasno produžen mandat. Četiri člana Sudskog savjeta bira Konferencija sudova, a četiri Skupština Crne Gore.

Na javni poziv za članove Sudskog savjeta javili su se ranije i Jadranka Joksimović, Rajka Nikčević Gazivoda, Ljubinka Popović Kustudić, Sami Mišeri, Tomislav Dedić, Mirko Jovović, Blagota Mitrić, Milan Radović, Rifat Hadrović i Gavrilo Čabarkapa.

Bonus video: