Prazne sale na svim javnim raspravama u Kolašinu

Ni nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu nije izazvao pažnju
1520 pregleda 2 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Savo Prelević
Opština Kolašin, Foto: Savo Prelević

Kolašinci su i dalje tradicionalno nezainteresovani za javne rasprave, kao i da daju sugestije i predloge kada je riječ o dokumentima koji bitno određuju njihov život u tom gradu.

Tako je i u slučaju nacrta odluka koje se odnose na lokalne finansije, pa su godinama sale u kojima se zakazuju centralne javne rasprave o budžetu prazne.

Ni nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu nije izazvao pažnju. Kako piše u izvještaju iz kolašinske Opštine, tokom petnaestodevnog trajanja javne rasprave o tom dokumentu na adresu Sekretarijata za finansije nije stigao nijedan predlog, primjedba ili sugestija sugrađana.

Sala u kojoj je 10. decembra zakazana centralna javna rasprava bila je prazna.

“Odziv sugrađana bio je ispod očekivanja. Nije se pojavio niko ni od predstavnika NVO, mjesnih zajednica, sportskih klubova… Preduzeli smo sve mjere da građani budu obaviješteni o trajanju javne rasprave I načinima na koje mogu učestvovati u kreiranju tog dokumenta. Obavještenja smo postavili na oglasnoj tabli, sajtu Opštine i platili oglas u dnevnim listovima. Sve to nije urodilo plodom”, rekli su u Opštini.

Predstavnici lokalne vlasti kažu da se mora naći način da se Kolašinci motivišu da budu ažurniji učesnici kreiranja lokalne regulative. U tome nijesu uspjeli ni iz prethodne vlasti, pa osim nekoliko pokušaja da se građani motivišu da učestvuju u donošenju odluka koje se njih tiču, nijesu dali rezultate.

Brojne odluke, koje se tiču svakodnevnog života Kolašinaca do sada su donošene, uglavnom, bez njihovog učešća. Čak i one, čiji su predlozi svojevremeno izazivali burne reakcije. Na primjer, prije nekoliko godina, u pripremnoj fazi akta o radnom vremenu niko od privatnika i ugostitelja se nije zainteresovao.

Takođe, odluke o komunalnim taksama i taksama na nepokretnosti prethodnih godina donijete su bez učešća građana. Izuzetak su bile jedino rasprave o prostornom i o detaljnim urbanističkim planovima, gdje su se građani u prilično značajnom broju odazvali.

Bonus video: