Pred liderima izvještaj Radne grupe: Nova pravila čekaju duže od godine

Agencija za sprečavanje korupcije počeće sa radom tek 15. januara, nakon što Uprava za nekretnine bude preseljena u novu zgradu
68 pregleda 2 komentar(a)
Radna grupa parlamentarnog dijaloga, Foto: Boris Pejović
Radna grupa parlamentarnog dijaloga, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2015. 20:06h

Radna grupa parlamentarnog dijaloga će početi sa analizom mehanizama za sprečavanje zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe nakon sjutrašnjeg sastanka partijskih lidera.

Članovi Radne grupe dostavili su liderima izvještaj o uslovima za održavanje izbora koje su trebale da ispune Skupština Crne Gore, Državna izborna komisija, MUP i Agencija za sprečavanje korupcije.

U izvještaju Radne grupe, u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da se sa primjenom novog izbornog zakonodavstva kasni više od godine.

“Institucije nadležne za primjenu izbornog zakonodavstva nijesu u propisanom roku primijenile važne odredbe. Posljednje izmjene i dopune Zakona o izboru odbornika i poslanika, koje su stupile na snagu 22. marta 2014. trebalo je da budu primjenjive od 1. novembra prošle godine. Zakon o biračkom spisku, koji je stupio na snagu 6. marta 2014. trebalo je da se primjenjuje od 1. novembra 2014.”, navodi se u izvještaju parlamentarnog tijela u kojem su bili predstavnici svih političkih subjekata, osim Demokratskog fronta i Socijaldemokrata.

U izvještaju se konstatuje da Agencija za sprečavanje korupcije neće biti funkcionalna do 15. januara, kada se očekuje useljenje u nove prostorije. Navodi se da u Agenciji čekaju da se Uprava za nekretinine preseli u novu zgradu, nakon čega će biti razmotreno najbolje idejno rješenje za adaptaciju i raspisan tender za izvođača radova.

“U ovom momentu postoji neizvjesnost da li će kompletna adaptacija i opremanje prostorija biti završeno do naznačenog perioda, što svakako neće uticati na početak rada Agencije. Do kašnjenja je došlo zbog činjenice da se Uprava za nekretnine iselila iz prostorija koje su opredijeljene za Agenciju tek 1. novembra”, navodi se u izvještaju.

Iz Radne grupe su upozorili da Državnoj izbornoj komisiji još nijesu obezbijeđeni uslovi za rad, kao i da još ne funkcioniše parlamentarni Odbor za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces. U izvještaju se podsjeća da se tom parlamentarnom tijelu ministarstva i lokalne samouprave, tokom izborne kampanje, moraju dostavljati analitičke kartice sa podacima o korisnicima i raspodjeli socijalne pomoći, izvodi iz državnog trezora, analitičke kartice o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve, kao i putni nalozi za upravljanje službenim vozilima.

U izvještaju se navodi da Skupština nije formirala ni Odbor za praćenje primjene izbornog zakona koji se odnosi na medije, koji bi trebalo da ima 10 članova, od kojih bi polovina trebalo da bude iz opozicije. To skupštinsko tijelo trebalo bi da prati izvještavanje medija tokom kampanje, obavještava Agenciju za elektronske medije u slučaju kršenja zakona.

Ne mijenjajte zakone pred izbore

Insistiranje pojedinih partija na zahtjevima političke prirode moglo bi da znači kraj tek uspostavljenog parlamentarnog dijaloga, upozorio je član DIK Vlado Dedović, dodajući da nije praksa da se u izbornoj godini suštinski mijenja izborno zakonodavstvo.

„Očekujem da bi predsjednici partija trebalo da daju odgovor na pitanja da li će kroz proces parlamentarnog dijaloga Radna grupa raditi i na izmjenama pojedinih zakona, ili će njena misija biti usmjerena ka obezbjeđivanju uslova za punu primjenu važećeg izbornog zakonodavstva“, kazao je Dedović agenciji MINA.

Bonus video: