Što ne uhapse Jokića ako je radio nezakonito

Danas je situacija značajno povoljnija za opoziciju u odnosu na razgovore sa komesarom Hanom koji su predsjednici opozicionih partija vodili u februaru - rekao je Bečić u intervjuu
5612 pregleda 21 komentar(a)
Ne nasjedamo na političke trikove: Bečić, Foto: Filip Roganović
Ne nasjedamo na političke trikove: Bečić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.04.2019. 21:22h

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da kriza u u Kotoru nije problem samo Demokrata i Socijaldemokratske partije (SDP) već cijele opozicije. On je rekao da bi smjena kotorskog gradonačelnika Vladimira Jokića bila direktan udar na Sporazum o budućnosti i pozvao SDP da povuče inicijativu.

„Rješenje za novonastalu situaciju ponudili su odbornici aktuelne većine, a to je da SDP povuče inicijativu o razrješenju Vladimira Jokića do stvaranja uslova za slobodne i fer izbore, saglasno Sporazumu za budućnost. Ovdje se ne radi o bilateralnom problemu i rješenju, jer vlast u Kotoru nije vlast Demokrata i SDP-a, već cjelokupne opozicije sa državnog nivoa. Ako uvedemo praksu da jedna partija može da kadruje drugoj, to znači da otvaramo Pandorinu kutiju u opoziciji sa dalekosežnim političkim posljedicama na svim nivoima. Nijesam primijetio da bilo ko od opozicionih kolega i predstavnika GP “Odupri se” ima dilemu oko toga da je rušenje Jokića direktan udar na Sporazum za budućnost i jedinstvo opozicije. Dakle, dobro smišljen trik, koji ne može i ne smije proći, jer ako to prođe u Kotoru, onda legitimišemo promjenu izborne volje na svim nivoima na kojima ove partije pobijede DPS.

Ipak SDP ne odustaje od smjene gradonačelnika. Ako se to desi, da li pada u vodu zajednička strategija na državnom nivou?

Više puta sam isticao u prethodnih nekoliko mjeseci da je sveti zadatak opozicije da očuva vlast u svim opozicionim opštinama, kao jedinim ostrvima slobode u našoj, od strane kriminalaca, okupiranoj zemlji. Potpisati sa opozicijom Sporazum za budućnost, koji predviđa bojkot svih narednih izbora do poštenih izbora, pa sa Milom Đukanovićem pokrenuti inicijativu za rušenje opozicionog predsjednika opštine sa ciljem vraćanja Kotora DPS-u, predstavlja udžbenički politički trik, koji ne može proći. A ne može zato što ćemo svim demokratskim sredstvima odbraniti Kotor od DPS-a i njihovih pomagača. Kotor je pod aktuelnom vlašću doživio ostvarenje dva značajna strateška cilja, a to su: očuvanje na UNESCO listi i dobijanje prioritetne koncesije za Luku Kotor u narednih 12 godina. Tako da Lukom u narednih 12 godina neće gazdovati DPS, već lokalna vlast koju konstituiše opozicija sa državnog nivoa. Kome to smeta?

Može li biti da je gradonačelnik donio pogrešne i nezakonite odluke, ili bio pod uticajem pojedinaca kako se spekuliše?

Predsjednik Opštine je više puta jasno rekao da je od početka mandata jedino bio pod uticajem građana, zakona i Ustava, a ako neko misli drugačije dužan je da to predoči nadležnim državnim organima i da sačeka njihov sud. Osim toga, podsjetiću vas da tim nadležnim državnim organima gazduje DPS kao potpisnik inicijative za rušenje lokalne vlasti, tako da će DPS jedva dočekati svaki dokaz koji će eventualno biti usmjeren protiv našeg predsjednika Opštine. Zašto se SDP ne obraća nadležnim državnim organima? Zato što dokaza nema, jer su Jokić, Krapović i Katić čisti kao suza, a ta čistina ne odgovara potpisnicima inicijative, jer su oni najveći garanti časnog rukovođenja opštinom.

Šta očekujete od građanskih protesta i da li mislite da će imati efekta?

Masovni građanski i nenasilni protesti širom Crne Gore su veliki iskorak za crnogorsku političku scenu i snažno sredstvo demokratskog građanskog pritiska na vlast. Mi nemamo za protivnika partiju za koju je promjena vlasti redovna pojava i demokratska tekovina, već grupu diktatora, pljačkaša i devastatora koji su etablirani u zemlji u kojoj vlast nikada nije smijenjena na izborima. Tako da ovo nije utakmica od 90 minuta, već maraton, u kojem moramo biti istrajniji, mudriji i kondiciono spremniji, od onih koji su srasli sa funkcionerskim foteljama i kriminalnim mračnim sobama.

Čist obraz, mirna savjest, iskrenost i principijelnost, partijska infrastruktura, maksimalna angažovanost organizatora protesta i lidera opozicije dižu motivaciju birača na znatno viši nivo, a ta motivisanost nam omogućava da maraton istrčimo do kraja i proglasimo prvu demokratsku pobjedu u istoriji Crne Gore.

Koliko bi pomogao razgovor sa evropskim komesarom Johanesom Hanom?

Danas je situacija značajno povoljnija za opoziciju u odnosu na razgovore sa komesarom Hanom koji su predsjednici opozicionih partija vodili u februaru. Tada nijesmo imali koordinaciju i sinhronizaciju među opozicijom, kao ni jedinstvene zahtjeve u odnosu na domaću i međunarodnu javnost. Danas imamo Sporazum o budućnosti koji je potpisalo 39 poslanika ili 49 odsto parlamenta i predstavnici građanskog pokreta “Odupri se” na masovnim građanskim protestima, koji su ujedinili nezadovoljnu građansku, većinsku Crnu Goru. Tako da smo ispunili očekivanja građana i međunarodne javnosti, a sada je na svim našim partnerima da nam pomognu na putu demokratizacije našeg društva i stvaranja uslova za fer izbore. Ukoliko se to ne desi, imaćemo umjesto istorijskih izbora, istorijsku krizu u zemlji i regionu.

Da li ima rezultata zajedničkih sastanaka opozicionih lidera i organizatora protesta?

Rezultati su vidljivi i jasno je, uz sve nedostatke, da su ipak međusobni odnosi antirežimskih snaga na najvišem nivou u posljednjih nekoliko godina. Rezultat je Sporazum za budućnost, rezultat je značajno smanjen nivo javnih prepucavanja, rezultat su učestali sastanci i koordinacija na svim nivoima, uključujući i liderski, rezultat su masovni građanski protesti i zajednički pritisak na vlast. S obzirom da često čujemo različite analize brojnosti samih protesta, evo ponuda - Gospodo iz DPS-a, izvolite i prebrojte nas, a onda uporedite sa brojem prisutnih na svim protestima u regionu u odnosu na ukupan broj stanovnika, koji su rezultirali padom autokratskih vlasti. Ne smijete, jer se bojite i brojki i protesta. Ovo što gledate je samo generalna proba za utakmice u kojima ćete biti nijemi posmatrači i klasični duvači u trube.

Šta ćete uoči stranačkog kongresa sugerisati vašim pristalicama? Da li zaslužujete njihovo povjerenje za još jedan mandat?

Demokratska Crna Gora je za četiri godine od osnivanja uspjela da izraste u pravog giganta na crnogorskoj političkoj pozornici. Ono što je za mene najvažnije jeste da smo disali i da dišemo kao jedna velika i složna porodica, koja ne zavisi od uticaja bilo kog formalnog ili neformalnog centra moći. Uvođenjem novih lica, držanjem riječi i vraćanjem povjerenja u politiku i političare, izdizanjem iznad vještačkih podjela, jačanjem građanskog karaktera Crne Gore i odlučnom borbom protiv kriminala i korupcije, zavrijedili smo povjernje i podršku koju nije imala niti jedna opoziciona politička partija u poslednjih 15-ak godina. Ubjedljivo smo najjača opoziciona partija, imamo oko 100 odbornika, a zahvaljujući pojavi Demokrata u pet opština smo poslali DPS u opoziciju i uspješnim vršenjem vlasti pokazali da promjena vlasti nije opasnost, već preporod. Spoveden je unutarpartijski postupak predlaganja kandidata za izbor organa Demokrata. Mogu vas premijerno obavijestiti da sam na svim sjednicama odbora jednoglasno predložen za predsjednika Demokrata, te da drugih predloga nije bilo. Zaista, to smatram velikim priznanjem i kao čovjeku i kao političaru, za sve što smo timski uradili u prethodne četiri godine i polazeći od takve podrške potpisao sam kandidaturu za predsjednika Demokratske Crne Gore. Nastavljamo još jače i savremenije, kako bi u narednom mandatu doveli do konačnih promjena na državnom nivou, a nakon toga kao predvodnici nove reformske vlasti ubrzali naš put i uveli Crnu Goru u EU.

DPS može da odbije sporazum ali ne može zaustaviti bunt

Treba li DPS uključiti u priču oko tehničke Vlade?

Podsjećam da je Sporazumom za budućnost, između ostalog, definisano zalaganje za formiranje Vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu i čiji će osnovni zadatak biti da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora. Takođe, definisano je da bi u toj Vladi po jednu trećinu imali predstavnici vladajuće većine, parlamentarne opozicije i nestranačke ličnosti, kao i da na poziciji predsjednika Vlade ne može biti predstavnik stranaka koje sada vrše vlast.

Međutim, sve stranke obavezuje i Sporazum i odluke najviših organa stranke, tako da je loptica u dvorištu DPS-a, koji može da odbije Sporazum za budućnost, ali ne može zaustaviti građanski bunt, koji se može desiti i na sam dan izbora, ako Đukanović organizuje sjevernokorejske izbore.

Nećemo da razmjenjujemo mišljenja o Predlogu zakona o kozmetičkim proizvodima

Šta je opozicija dobila bojkotom parlamenta? Da li građani koji su vas podržali gube odsustvom opozicionih poslanika?

Veliki broj građana bi vam postavio kontrapitanje: šta dobijamo kao građani time što, u trenucima dok se zemlja nalazi u dubokoj političkoj, moralnoj, ekonomskoj i institucionalnoj krizi, opozicija razmjenjuje mišljenja o Predlogu zakona o kozmetičkim proizvodima, i na taj način daje legitimitet zarobljenim institucijama, a pri tom joj se godinama ne usvaja niti jedan predlog, već se glatko odbija od glasačke mašinerije vlasti, a pod dirigentskom palicom naručioca zakona iz kriminalnog miljea?

Jedinstveni bojkot 39 poslanika opozicije, kako je bilo u prvoj godini mandata, jeste najefikasnije ogolijevanje crnogorske antidemokratije, koje je stvaralo veliku nervozu u redovima vlasti, jer ga nikako nijesu mogli obesmisliti.

Međutim, ne želim da govorim o tome, jer mi je cilj saradnja sa kolegama iz opozicije, ali što se tiče Demokrata, onako kako sam rekao, tako će i biti: bojkot kovertaškog parlamenta do uslova za prve fer i slobodne izbore u istoriji Crne Gore.

Bonus video: