Predizborni izvještaji u Ulcinju i Beranama: Samo Demokrate dobile 935 eura

Agenciji za sprečavanje korupcije do sada dostavljeno 14 izvještaja o prilozima za kampanje u Ulcinju i Beranama
1 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2018. 18:51h

Demokratska Crna Gora jedina je partija koja je dobila donacije u prvih 45 dana izborne kampanje u Ulcinju i Beranama, saopšteno je “Vijestima” iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK). Zbog toga se može očekivati da ostali učesnici lokalnih izbora iskoriste posljednje dvije nedjelje kampanje za prikupljanje predizbornih donacija.

Izbori u Ulcinju održavaju se 4. februara. Za mjesta u lokalnom parlamentu u Ulcinju bori se 10 izbornih lista, dok je u Beranama jedna izborna lista manje.

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja partije su dužne da tokom izborne kampanje, svakih 15 dana, prijave priloge Agenciji.

Ukoliko to ne urade zakonom im je predviđena kazna od 10.000 do 20.000 eura.

Iz Agencije su kazali da u prvom petnaestodnevnom periodu od 5. do 19. decembra 2017. godine učesnici izbora nijesu imali otvorene Agenciji za sprečavanje korupcije do sada dostavljeno 14 izvještaja o prilozima za kampanje u Ulcinju i Beranama posebne žiro-račune, zbog čega nije bilo ni izvještaja o prilozima.

Za drugi izvještajni period od 20. decembra do 3. januara, kako se navodi, sedam učesnika izbora koji su otvorili posebni žiro-račun dostavili su izvještaje u kojima nije bilo prijavljenih priloga.

Kako navode u ASK, to su uradile Demokratska partija socijalista (DPS) i Građanski pokret URA u oba grada, a u Ulcinju i Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija (SDP) i Forca. U periodu od 4. do 18. januara, kako se navodi, dostavljeno je 14 izvještaja o prilozima.

“I svi će biti objavljeni na internet stranici Agencije u zakonskom roku od sedam dana od dana prijema. U ovom periodu su prijavljeni prilozi samo od političkog subjekta Demokratska Crna Gora, koja je prikupila 935 eura od strane 16 fizičkih lica,” saopšteno je “Vijestima” iz institucije na čijem je čelu Sreten Radonjić.

Učesnici izbora mogu prikupljati sredstva iz privatnih izvora samo u vrijeme trajanja izborne kampanje. Fizičko lice može za izbornu kampanju dati najviše 2.000 eura, a pravno lice 10.000 eura, stoji u Zakonu o finansiranju političkh subjekata i izbornih kampanja.

Agencija je juče objavila i da učesnici izbora u Ulcinju mogu na izbornu kampanju potrošiti nepunih 20.800 eura, a u Beranama 24.500 eura.

Svaka od potvrđenih izbornih lista u Ulcinju dobila je po 260 eura, a u Beranama 325 eura. Iz Agencije su najavili da je u narednom periodu planirana terenska kontrola učesnika izbora u ove dvije opštine.

Bonus video: