"Predlagao sam Đukanovića za saveznog premijera jer je bio veliki Srbin"

“To je čovjek koji me je strpao u gepek, svoga državljanina", kazao je Mandić
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 12:41h

Ratni ministar u Vladi Republike Srpske (RS) Momčilo Mandić je kazao da je 1996. godine predlagao lidera DPS-a Mila Đukanovića za predsjednika Vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). “Ja sam 1996. godine Đukanovića predlagao za predsjednika Vlade Jugoslavije, kao velikog Srbina, organizaciono sposobnog čovjeka, jer je Momir Bulatović samo radio ono što mu je Slobodan Milošević govorio, odnosno naređivao”, rekao je Mandić u intervjuu za bosansku televiziju Bijeljina (TV BN).

Crna Gora je 2005. godine izručila Mandića bosanskim vlastima koje su ga potraživale zbog sumnji da je finansijski pomagao sakrivanje optuženog za ratne zločine u BiH Radovana Karadžića.

Bosanski sudovi su 2007. i 2010. godine oslobodili Mandića krivice, koji je kasnije pred sudom u Hagu dobio tužbu protiv Crne Gore zbog nezakonitog hapšenja u Budvi 2005.

Na pitanje novinarke bosanske televizije je li se ikako čuo sa Đukanovićem, Mandić je odgovorio da za to nije bilo razloga.

“To je čovjek koji me je strpao u gepek, svoga državljanina. Taj čovjek je uradio nešto što se u Evropi nakon 1945. godine ni u jednoj državi nije dogodilo. Nijesam htio da Crna Gora uđe u te vode, nijesam tražio poravnanje, samo javno izvinjenje. Ništa više”, kazao je Mandić koji je ranije rekao da je najvažniji razlog što od Crne Gore nije tražio materijalnu nadoknadu to što ne može da zaboravi pomoć koju su Đukanović i njegova Vlada 1994. upućivali Vojsci Republike Srpske, navodeći da je riječ o gorivu za tenkove.

Bonus video: