Predloge zakona poslali ekspertima

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva treba Skupštini da dostavi izmjene zakona do 18. decembra
2012 pregleda 2 komentar(a)
Očekuju pomoć eksperata OEBS-a i SE: Sa sjednice Odbora, Foto: Boris Pejović
Očekuju pomoć eksperata OEBS-a i SE: Sa sjednice Odbora, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.11.2019. 07:42h

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva proslijedio je ekspertima OEBS-a predloge zakona oko kojih su se usaglasili pododbori, kao i alternativna rješenja. Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović je kazao da bi međunarodni eksperti trebalo da se priključe radu Odbora nakon 9. decembra.

“Uočen je ozbiljan napredak u izbornim reformama. U dobrom pravcu smo da dođemo do konačnih rješenja do 18. decembra. Očekujem od članove radnih odbora da iskoriste vrijeme i ubrzaju rad”, kazao je Gvozdenović.

Na primjedbu Moma Koprivice iz Demokrata da međunarodnim ekspertima nije smio poslati predloge zakona koji u pododborima nijesu usaglašeni, Gvozdenović je kazao da se radi o draftu zakona a ne gotovim rješenjima.

“Od vas očekujem da radite, a svako odugovlačenje doživjeću kao vrstu opstrukcije”, kazao je Gvozdenović.

On je pojasnio da je materijal Radnog odbora 1, koji je zadužen za izmjene Ustava, poslat OEBS-u, dok su Savjetu Evrope proslijeđeni medijski zakoni koje su predložili Vlada i dio opozicije Savjetu Evrope.

Članovi Odbora na jučerašnjoj sjednici trebalo je da razmatraju izvještaje radnih odbora o usaglašenim zakonskim rješenjima, ali je sjednica odložena jer nije došao poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević. Poslovnikom je predviđeno da se sjednica može podržati ako joj prisustvuje 11 od 15 članova.

“Konjević nas je mejlom obavijestio da nije u mogućnosti da dođe na sjednicu, jer je za sjutrašnju skupštinsku raspravu promijenjen dnevni red, pa je morao da se pripremi”, pojsnio je Gvozdenović.

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva treba Skupštini da dostavi izmjene zakona do 18. decembra. Članovi Odbora ranije su dogovorili da usaglašena rješenja razmatraju nakon 7. decembra, a da ih nakon toga proslijede Skupštini. Parlamentarni odbor za izborne reforme formiran je prošle godine, a do sada je dva puta odlagao rok za dostavljanje izmijenjenih zakona. Odbor je posao trebalo da završi u septembru, ali je nakon povratka opozicije u to skupštinsko tijelo rok produžen za 15. oktobar. Na insistiranje dijela članova i Centra za demokratsku tranziciju (CDT) rok je ponovo produžen za 18. decembar. Izborne reforme moraju biti završene do kraja godine, jer se naredne godine održavaju parlamentarni izbori. Potpredsjednik parlamenta i član Odbora Genci Nimanbegu nedavno je izjavio da će posao teško biti završen do 18. decembra, On je, gostujući na Radiju Crne Gore, rekao da do tada treba analizirati 14 zakona uz mogućnost izmjene Ustava. On je kazao da će vjerovatno u proceduru prvi ići predlog izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji koji će biti usaglašen između opozicije i vlasti.

Konjević: Dnevni red mijenjaju SMS porukama

Konjević je kazao da na sjednicu Odbora nije došao jer su čelnici parlamenta samovoljno mijenjali dnevni red plenarne sjednice. On je kazao da je juče SMS porukom obaviješten da će se na današnjoj sjednici Skupštine raspravljati o četiri sistemska zakona iz oblasti finansija.

“U svakoj ozbiljnoj instituciji, a Skupština bi trebalo to da bude, redosljed dnevnog reda se ne mijenja SMS porukama samo dan prije održavanja sjednice. Očigledno u Skupštini koju vode Ivan Brajović i Gvozdenović saziv i redosljed tačaka koji su sami odredili ne znače ništa. Tako su poslanici oko 14 časova dobili poruku da se mijenja redosljed rasprave prvih tačaka. Osim što je izgubila svoju kontrolnu i nadzornu ulogu, voljom rukovodstva, sada se i redosljed rasprave određuje ne na kolegijumu i dogovorom nego porukama”, rekao je Konjević.

Bonus video: