Predsjednici država regiona poručili EU: Proširenje se mora nastaviti

Zajedno želimo da dokažemo da otvorena pitanja mogu biti riješena na bazi političkog dijaloga i s poštovanjem preuzetih međunarodnih obaveza, zaklučili su predsjednici
11 komentar(a)
Lideri regiona na Brdu kod Kranja, Foto: Beta/STA
Lideri regiona na Brdu kod Kranja, Foto: Beta/STA
Ažurirano: 25.07.2013. 20:23h

Konačni cilj i zajednička vizija zemalja regiona je priključenje zapadnog Balkana Evropskoj uniji i nakon članstva Hrvatske proces proširenja mora se nastaviti, navodi se u zaključcima neformalnog sastanka lidera regiona održanog danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

"Zajedno želimo da dokažemo da otvorena pitanja mogu biti riješena na bazi političkog dijaloga i s poštovanjem preuzetih međunarodnih obaveza. Spremni smo da promenimo percepciju da zemlje zapadnog Balkana ne mogu da riješe bilateralne probleme među sobom. Spremni smo da pošaljemo poruku našim građanima da međusobno razumijevanje, saradanja i partnerstvo mogu da dovedu do kompromisnih rješenja, bezbjednijeg i prosperitetnijeg života svakog od njih", stoji u zaključicma.

Neformalnom sastanku lidera regiona i EU prisustvovao je i francuski predsjednik Fransoa Oland. Sastanku organizovanom na zajedničku inicijativu predsjednika Slovenije i Hrvatske Boruta Pahora i Iva Josipovića, prisustvovali su i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsjednik Albanije Bujar Nišani, predsjedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, kao i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

Kako se dodaje, proces proširenja ostaje pokretačka snaga i sve zemlje regiona spremne su da sprovode ozbiljne strukturne i ekonomske reforme koje im pomažu da budu ekonomski konkurentnije i više integrisane u jedinstveno evropsko tržište.

"Pogled na aktuelno stanje na zapadnom Balkanu pokazuje da je region već prošao kroz značajne i pozitivne promjene koje značajno doprinose stabilizaciji kao i ekonomskom i socijalnom napretku regiona", ističe se u dokumentu.

U zaključcima se navodi i da je današnji sastanak usmjeren ka tome da se istakne spremnost na političku odgovornost u regionu koja će vratiti evropsku perspektivu na najviši politički nivo.

U tom smislu zemlje regiona potvrđuju važnost vođenja političkog dijaloga sa EU i izražavaju spremnost na jačanje stabilnosti, saradnju, poštovanje dobrosusjedskih odnosa i postizanje kompromisa i razmjena iskustava u rješavanju otvorenih pitanja u skladu sa evropskom praksom.

Takođe, ističe se spremnost za sprovođenje socijalnih procesa i razvijanje međusobnog povjerenja u regionu, pomirenje, efikasnu regionalnu saradnju...

Zemlje regiona se obavezuju da podržavaju i pomognu jedna drugoj u procesu proširenja, ističu važnost evropskih reformi, jačanja infrastruktrne povezanosti kroz zajedničke projekte i svjesne su neophodnosti dodatnih napora koje treba uložiti u ekonomski razvoj i rješavanje pitanja nezaposlenosti.

Slovenija i Hrvatska, kako se navodi, ostaju posvećne procesu proširenja i zauzimanju za stavove regiona u Briselu.

Sledeći sastanak lidera regiona biće održan u Hrvatskoj.

Bonus video: