Predsjednički izbori doprinijeće daljoj stabilizaciji

Navodi se da je tokom razgovora zajednički konstatovano da je napredak Crne Gore evidentan, a pozitivnim je ocijenjen povratak dijela opozicije u Skupštinu
73 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Brajović, Džordž Cereteli, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, Džordž Cereteli, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 23.02.2018. 14:37h

Predstojeći predsjednički izbori doprinijeti daljoj stabilizaciji Crne Gore, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika Skupštine Ivana Brajovića sa predsjednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a Džordžom Ceretelijem.

Brajović je razgovarao sa Ceretelijem, u okviru bilateralnih susreta, tokom zasijedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a.

"Cereteli ulogu Crne Gore u regionu smatra veoma važnom, imajući u vidu njenu posvećenost regionalnoj, kao i saradnji u okviru OEBS-a, NATO članstvu i evropskim integracijama", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je tokom razgovora zajednički konstatovano da je napredak Crne Gore evidentan, a pozitivnim je ocijenjen povratak dijela opozicije u Skupštinu.

"Sagovornici su se saglasili da će predstojeći predsjednički izbori doprinijeti daljoj stabilizaciji Crne Gore. Brajović je istakao značaj izbornih procesa u Crnoj Gori, jer oni predstavljaju opredjeljujući pokazatelj puta kojim jedna demokratska država treba da ide", kaže se u saopštenju.

Na sastanku Brajovića sa direktoricom ODIHR-a Ingeborg Gisladotir, razgovarano je o kontinuirano dobroj saradnji Crne Gore sa misijom OEBS-a i značaju izvještaja ODIHR-a za unaprjeđenje izbornog zakonodavstva.

Sagovornici su se, kako se navodi, saglasili da je Crna Gora pokazala demokratski kapacitet spremnošću da usvoji preporuke ODIHR-a nakon priprema koje je sprovela Radna grupa Skupštine Crne Gore, čime je dobar izborni ambijent dodatno unaprijeđen.

"U susret predsjedničkim izborima, akcentovan je pozitivan odgovor ODIHR-a na poziv predsjednika Skupštine da upute posmatračku misiju u Crnu Goru", kaže se u saopštenju iz kabineta Brajovića.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir, smatra da Crna Gora napreduje u toj oblasti.

Tokom razgovora sa Brajovićem, bilo je riječi o ulozi Skupštine, drugih državnih organa i segmenata društva u podršci profesionalizaciji medija, uključujući njihovu finansijsku i upravljačku nezavisnost, kao i esnafsku solidarnost, neophodnu za obezbjeđivanje poštovanja novinarskih standarda.

"Brajović je naglasio da striktno poštovanje zakona predstavlja zaštitu za sve strukture u društvu, a medijima stvara pretpostavke za profesionalan i odgovoran pristup u slobodnom i objektivnom izvještavanju građana", navodi se u saopštenju.

Dezir je rekao da su razgovarali i o Javnom servisu, njegovoj budućnosti, finansiranju, nezavisnosti.

"Javni servis je ključna dimenzija u razvoju žive i realistične medijske slike u zemlji, a predstavlja i doprinos razvoju kvalitetnih informacija. Zato je veoma važno napraviti okruženje u kojem će normalne informacije stajati nasuprot širenju lažnih informacija i promovisati profesionalne standarde u novinarstvu", kazao je Dezir.

Bonus video: