Predsjednik Opštine Kotor se bira 21. februara: Jokić zvanično kandidat

145 pregleda 36 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Demokratska Crna Gora
Vladimir Jokić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 09.02.2017. 12:37h

Sjednica Skupštine opštine Kotor sazvana je za 21. februar 2017. godine, a na dnevnom redu biće izbor predsjednika te opštine.

"Istog dana će se održati III sjednica SO Kotor, sa tačkom dnevnog reda Predlog Odluke o privremenom finansiranju", saopšteno je iz SO Kotor.

U saopštenju SO Kotor se navodi da za predsjednika Opštine Kotor predlažu Vladimira Jokića (Demokratska Crna Gora).

Predsjednica Demokratske srpske stranke i odbornica Demokratskog Fronta (DF) u kotorskom parlamentu Dragica Perović, izabrana je 2. februara za novu predsjednicu Skupštine Opštine Kotor.

Ona je tada "Vijestima" kazala da će nova sjednica Skupštine biti održana najvjerovatnije u četvrtak, 9. februara, a na njoj će za novog kotorskog gradonačelnika po ranijem dogovoru opozicije i SNP-a, biti izabran Jokić.

DPS: Takozvana većina nema hrabrosti da preuzme vlast

Opozicija u Kotoru potpomognuta sa SDP-om već više od 115 dana pokušava da oformi vlast u Kotoru, a predsjednika će izabrati, ali ne znamo kad, saopšteno je danas iz DPS Kotor.

"Nakon velikih peripetija sa tijesnom većinom izabrali su predsjednicu Skupštine. U svom prvom obraćanju obeća nam da će predsjednika opštine izabrati na današnji dan. Obećanje ludom radovanje. Vjerovatno da "fukare i avetinje " kako oni rekoše nijesu spremne da olako daju blanko podršku svim kadrovskim rješenjima. Zbog toga još uvijek nemamo mladog junošu na čelu opštine. Zbog toga još uvijek nemamo budžet. Nema ni plata činovnicima opštine ni javnih ustanova. Oni su preuzeli zakonodavnu vlast i mogu donijeti sve validne odluke", navodi se u saopštenju DPS Kotor.

U saopštenju DPS-a se dodaje da je aktuelni gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević (DPS) još početkom decembra u skupštinsku proceduru dao budžet na koji je dobio pozitivno mišljenje Ministarstva finansija.

"Pa zašto onda nije stavljen na dnevni red lokalnog parlamenta treba da odgovori gospođa Perović. Gospođa koja je odmah izjavila da će zamrznuti penziju i profesionalno za dobru platu vršiti dužnost presjednice Skupštine. Pa gospođo predsjednice kad će Skupština? Kad će odluka o budžetu? Kad će i ostale Odluke kad ih u skupštinskoj proceduri ima preko 20. To su pitanja na koja treba da da odgovori novokompovana većina ako je uopšte ima. Poštovani građani sad je svima jasno da poslije 115 dana od izbora takozvana većina nema hrabrosti da preuzme vlast i donosi značajne odluke u vašu korist", kazali su iz DPS Kotor.

Iz te partije postavljaju i pitanja Ko će biti odgovoran za sve investicije koje su u toku, a zastaju zbog neplaćanja situacija? Ko će biti odgovoran za investiciju na kanalizacionom sistemu Starog grada? Zar ćemo dočekati turističku sezonu raskopanih ulica? Što je sa tenderom za podhodnik? Žičaru? A ostali tenderi? Ko će biti odgovoran za zastoj u izgradnji kuće za socijalne slučajeve? Za sve su odgovoni predsjednica Skupštine i neformirana izvršna vlast. Dokle će građani čekat odgovor gospodina Ranka Krivokapića o tome ko preuzima Luku Kotor?

"Pošto nema drugih obaveza očekujemo da on (Krivokapić) lično preuzme tu funkciju. Poštovani građani dužni smo da vam ukažemo na sve ovo jer smo odgovorni prema vama i spremni smo ispuniti sva naša obećanja ako nam se ukaže prilika", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

URA:Pitajte Stjepčevića zašto nije donio Odluku o privremenom finansiranju

Ne može biti problem neisplaćivanja zarada zaposlenih u Opštini Kotor i drugih važnih obaveza, to što Skupština Opštine nije donijela budžet ili odluku o privremenom finansiranju, jer je tu odluku mogao i još uvijek je može donijeti aktuelni predsjednik Opštine Aleksandar Stjepčević, kazali su iz OO Građanski pokret URA Kotor, reagujući na saopštenje DPS-a.

"Naime u skladu sa članom 58 Zakona o lokalanoj samoupravi u kome se kaže da predsjednik donosi odluke iz nadležnosti Skupštine, ako to Skupština iz određenih razloga nije u mogućnosti.Ovim je svima jasno njegovo neosporno pravo donošenja Odluke o privremenom finansiranju. On može donijeti ovu Odluku koja u skladu sa Zakonom traje najviše tri mjeseca, i koja se verifikuje na prvoj narednoj sjednici Skupštine Opštine. Zašto ovakvu Odluku Stjepčević nije donio, zaposleni i javnost trebaju njega da pitaju. Isto važi i za OO DPS Kotor.Nakon toliko godina vladanja,trebali bi da znaju ovaj minimum zakonskih propisa i da se kritički okrenu sopstvenim kadrovima,a ne da krivca pokušavaju naći u drugima", kazali su iz kotorske URE.

Bonus video: