Predsjednik Sabora HR: Nećemo blokirati Crnu Goru zbog Prevlake

Građani Crne Gore mogu biti sigurni u podršku Hrvatske na njenom putu u EU, poručio je Leko
82 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2013. 14:42h

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je da nema razloga za strahovanje da bi, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU), Zagreb mogao blokirati evropski put Crne Gore zbog neriješene granice na Prevlaci.

Leko je podsjetio da Hrvatska 1. jula u formalnom smislu postaje punopravna članica EU i da je od toga dana aktivni kreator evropske politike.

Na pitanje da li postoji bojazan da bi, zbog neriješene granice na Prevlaci, Hrvatska mogla blokirati evropski put Crne Gore, Leko je rekao da je uvjeren da nema razloga za strahove.

"Građani Crne Gore mogu biti sigurni u podršku Hrvatske na njenom putu u EU, a hrvatski princip je da neće ometati susjede na tom putu, zapravo – želi im pomagati. Hrvatski sabor je donio deklaraciju da neće koristiti članstvo u EU za rješavanje bilateralnih sporova", rekao je Leko u intervjuu agenciji MINA.

On je poručio da će za sve što Crna Gora bude smatrala potrebnim i tražila od Zagreba kako bi ubrzala svoje reforme i skratila vrijeme prilagodbe, Hrvatska kao susjed i partner stajati joj na raspolaganju.

Leko je rekao da je interes Hrvatske da sve države u regionu uživaju razvojne mogućnosti EU, a prvenstveno da se osigura mir i politika dobrosusjedskih i partnerskih odnosa na jugoistoku Evrope.

"U tom smislu Hrvatska može biti i biće dobar saveznik tih zemalja u EU. Hrvatska je pozitivan primjer za zemlje regije kako se ciljevi mogu ubrzano ostvariti, posebno ako u EU i u domaćoj javnosti postoje identični interesi", rekao je Leko.

I dalje bez konačnog rješenja: Prevlaka (Google Maps)

Prema njegovim riječima, Crna Gora je napredovala na putu pristupanja EU, ali je, da bi ostvarila svoje ciljeve važno da ima strategiju – od komunikacije s građanima do komunikacije s tijelima EU.

"Kao susjedi bićemo zadovoljni ako možemo pomoći Crnoj Gori bilo iskustvom ili uspostavljanjem veza prema EU ili čak zastupanjem interesa Crne Gore u Uniji. To je u okviru strateških interesa i politike Hrvatske", rekao je Leko.

On je ocijenio da su predstavnička tijela u demokratskim državama najvažnije institucije u zaštiti interesa građana i da je Hrvatski sabor odigrao najznačajniju ulogu u procesu pristupanja.

Leko je podsjetio da je Sabor osnovao Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU i to konsenzusom i donio sve odlučujuće akte na putu za pristupanje EU.

"Naravno, nijesu svi ti akti doneseni konsenzusom. Pristupni proces je katkad imao i teškoće, ali zato je važna uloga parlamenta", rekao je Leko.

Na pitanje da li je potrebno da poslanici i predstavnici Skupštine budu članovi pojedinih pregovaračkih grupa, Leko je rekao da nije, ako parlamentarni Nacionalni odbor za praćenje, kao što je to bilo u Hrvatskoj, radi dobro.

"Onda zastupnici kroz rad u tom odboru prate pregovarački proces", rekao je Leko.

Članstvo u EU velika šansa za hrvatsku privredu

(Foto: aegee.blogactiv.eu)

Leko je istakao da, kada postane punopravna članica Unije, Hrvatska ulazi na tržište od 500 miliona stanovnika i mogućnost da na njemu traži poziciju za plasman svojih roba i korištenje sredstava iz EU fondova za razvoj svoje privrede.

"Otvaraju se granice za slobodno kretanje ljudi, otvara se perspektiva za mnoge građane Hrvatske, ali se otvara i perspektiva da Hrvatska razvija neke svoje industrijske grane poput prehrambene, da pojača turističku poziciju i omogući bolje obrazovanje i znanstveni rad svojim građanima što će u budućnosti biti presudno i u Evropi i u cijelom svijetu", istakao je Leko.

On je kazao da komunikacija prema hrvatskim građanima, može biti bolja i da se nada da će članstvom ti kanali komunikacije između tijela EU, hrvatskih institucija i građana biti potpuno otvoreni.

"Ima nekoliko razloga za to, Hrvatska aktivno učestvuje u radu tijela EU, ima svoje zastupnike u Evropskom parlamentu, Hrvatski sabor je puno više angažovan u praćenju rada evropskih institucija i neposredno je odgovoran za njihov nadzor i komunikaciju s građanima o tim politikama", rekao je Leko.

Galerija

Bonus video: