Predsjednik Slovačke na Cetinju: Crna Gora je za primjer ostalima u regionu

Razgovarali su o mogućnostima unpređivanja ekonomske saradnje, odnosima u regionu i položaju manjina dviju zemalja
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 19:54h

Predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič pohvalio je dogovor vlasti i opozicije koji je doveo do usvajanja izbornog zakona.

“Postigli ste kompromis, uprkos tome što takve vrste komprmisa nijesu nimalo jednostavne. Upravo zbog toga želim da podvučem, da Crna Gora predstavlja pozitivan primjer stabilnosti i mira u regionu”, kazao je slovački predsjednik na Cetinju, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Filipom Vujanovićem.

Dvojica predsjednika u Budvi su otvorili poslovni forum u kojem učestvuju crnogorski i slovački privrednici, a u međuvremenu je Gašparovič, čija je porodica živjela u Hrvatskoj, razgovarao sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i premijerom Igorom Lukšićem.

Sa Vujanovićem je razgovarao o mogućnostima unpređivanja ekonomske saradnje, odnosima u regionu i položaju manjina dviju zemalja.

“Slovačka i Crna Gora danas se nalaze na istom putu, suočene sa problemima nastalim zbog ekonomske krize u svijetu, na kojem se potvrđuje da se protiv takvih problema ne možemo boriti sami, već da je potrebna saradnja između zemalja”, rekao je Gašparovič.

Slovačka i Crna Gora vjekovima se borile za nezavisnost

On se sa Vujanovićem saglasio da Crna Gora i Slovačka treba da rade na tome da privredna saradnja između dvije zemlje bude na nivou na kojem se nalazi politčka saradnja.

“Naše dvije zemlje takođe povezuju i dosta slične istorije, prije svega mislim na činjenicu, da su se i Slovačka i Crna Gora vjekovima borile za svoju nezavisnost, i da su obje zemlje putem refrenduma u ovom vijeku došle do nezavisnosti”, kazao je Vujanović.

Gašparović je izrazio zadovljstvo što boravi u Crnoj Gori u godini kada ona proslavlja pet godina od obnavljanja nezavisnosti: “Drago mi je i što sam od predsjednika Vujanovića čuo pohvalne riječi na račin slovačkih diplomata, koji su imali pozitivnu ulogu u procesu obnavljanja crnogorske nezavisnosti”.

U pripremi i sproovđenju referenduma u ime EU su učestvovali Slovaci Miroslav Lajčak i František Lipka.

Galerija

Bonus video: